(IZ ŠTAJERCA) Denis Poštrak že 20 let kot DJ obuja malokrat slišane hite: Moje poslanstvo je zabavati ljudi

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
27.04.2023 05:00

V Family Cafe v Lenartu je ob jubileju svojega glasbenega delovanja nedavno pripravil tudi poseben dogodek v družbi Vlada Kalemberja, Mihe Balažiča in Isaaca Palme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med vrtenjem glasbe na zabavi ob 20-letnici udejstovanja v glasbi.
Gašper Vrabel

Denis Poštrak iz okolice Voličine se je že kot otrok zanimal za glasbo, pritrjujejo tudi njegovi domači. "Veselje do glasbe mi je predal stric, ki je tudi moj birmanski boter, Peter Poštrak. Za božič mi je podaril manjše ozvočenje in tako se je začelo," opiše Denis, ki se je kot DJ prvič preizkusil pri komaj petnajstih letih, ko je poskrbel za glasbeni program na božični zabavi na svoji Osnovni šoli Voličina. "Najprej sem si izposojal botrovo ozvočenje, na katerega je nekoč igral s skupino Transi in je bilo večje. Ko so enkrat slišali zame, pa sem kmalu pričel vrteti glasbo po raznih manjših lokalih, na zasebnih zabavah in tudi ozvočil manjše dogodke," razlaga o začetkih. Četudi so mu številni odsvetovali glasbeno pot, ker ima okvarjen sluh in ohromele glasilke, mu to ni vzelo volje.

Sodeloval z več kot sto glasbeniki

"Ko sem bil mladoleten, so me morali na zabave voziti domači, za kar sem jim res hvaležen. Brez teh začetkov danes ne bi sodeloval z več kot stotimi znanimi glasbeniki, kot so Daniel Popović, Vlado Kalember, Zdravko Škender, Džo Maračić Maki, Rogoški slavčki, Skater, Miha Balažič, Saša Lendero, Luka Basi, Tanja Žagar, Miran Rudan, Vili Resnik, Božidar Wolfand Wolf in še bi lahko našteval." Čeprav sedaj opravlja drugo delo, še najde čas, da kot DJ zabava vse generacije na rojstnih dnevih, teambuildingih raznih podjetij, valetah, božičnih zabavah in tudi porokah. "Vse več parov za poroko najame DJ-a. Spomnim se anekdote, ko mi je gospa na zabavi dejala, da ji je žal, da je rezervirala ansambel, saj bi želela tudi na svoji zabavi mene. Seveda pa je dela tako za ansamble kot za nas DJ-e dovolj, tudi na istem mestu se znajdemo in popestrimo dogodek," pravi. Na porokah je večkrat poskrbel tudi za ambientalno osvetlitev prostora in razne efekte, denimo za nizko meglo med poročnim plesom.

Igor Napast

V teh dveh desetletjih si je Denis za mešalno mizo nabral veliko izkušenj, tudi nekaj slabih. "Nekoč sta mi na eni zabavi dva grozila z nožem, če bom zaključil vrtenje glasbe, in mi želela opremo politi s pijačo. Ponekod so težave tudi, ko različni ljudje želijo poslušati določeno glasbo in se ne ozirajo na večino, tako hitro nastanejo nesoglasja," pove. "Skozi leta sem 'osvojil' številne glasbene zvrsti od 50-ih let do danes. Poleg žur programa pa izvajam še otroški, božični, apres ski in internacionalni program z angleško, italijansko, nemško, špansko, francosko, grško glasbo za tujce v turističnih nastanitvah." Glasbo je vrtel predvsem na Štajerskem, v Pomurju, tudi na Dolenjskem, Notranjskem, čez mejo v Poreču. "Res je bilo zanimivo glasbo vrteti v prikolici tovornjaka ali traktorja, sredi snežne odeje, na drugi strani pa po hotelih, turističnih kmetijah in drugih lokalih. Moja posebnost je, da si ne shranjujem tako imenovanih playlist, ampak glasbo izberem po občutku in glede na publiko ter pri tem obujam tudi hite, ki jih sicer redko slišimo." Denis je prepričan, da je v 20 letih imel več kot 1000 nastopov. Prvih deset let je uporabljal ime DJ Dennys, kasneje DJ Denis.

S prireditve Moč glasbe nas združuje v Lenartu
Gašper Vrabel

Pravzaprav še sam ne more verjeti, kako hitro so minila leta. Posebej aktiven je bil v obdobju v letih od 2004 do 2008, ko je vsak petek in soboto v bližini doma v Maistrovi kleti v Zavrhu vrtel glasbo. "Tam sva z domačinom Aleksandrom Krajncem – Muco iz ekipe Kaoss DJʹs izvajala priljubljeni glasbeno-animacijski šov, imenovan Paris Dance. To je bilo v obdobju, ko je pričela priljubljenost tako imenovane italodance glasbe upadati, bližnje diskoteke pa zapirati svoja vrata. Tako so se razvili in bili bolj obiskani lokali, kjer smo DJ še naprej vrteli glasbo," razloži.

Zbira tudi vinilne plošče
Maja Krajnc

Kot nekateri drugi DJ-e je tudi on služboval na radijski postaji. "Pred desetimi leti sem bil glasbeni urednik na eni izmed štajerskih komercialnih radijskih postaj, kjer mi je pri oblikovanju glasbenega programa zelo koristila širina poznavanja glasbe." Ob tem pa Denis še sodeluje pri organizaciji in producira koncerte in televizijske oddaje, sodeluje pri snemanju ter režira videospote in reklame, sestavlja promocijske članke in kratke biografije glasbenikov, pripravlja intervjuje, ozvočenje in še bi lahko naštevali. "Leta 2012 sem ustanovil tudi uspešen glasbeni projekt Moč glasbe nas združuje, ki se predvaja na številnih televizijskih postajah," pove Poštrak, ki je pričel tudi oblikovati spletne strani z bazo slovenske glasbe, s čimer želi ohraniti slovensko glasbeno dediščino na enem mestu.

Nabral veliko spominov

"Največja nagrada zame je srečna in zadovoljna publika, saj je moje poslanstvo zabavati ljudi. Lepo je, če se te ljudje spominjajo po nečem pozitivnem in veselem. Nedavno je neka gospa prišla k meni v pisarno in dejala, da je res vesela, da me vidi, saj smo na eni od zabav skupaj nabrali nekaj res lepih spominov. In prav nič manj spominov nismo nabrali na praznovanju obletnice. Res sem hvaležen ekipi Family Cafe za dogodek, ki smo ga skupaj izpeljali. Prostor je pokal po šivih," je vesel Poštrak, ki bo svoje delo na glasbeni sceni vsekakor še nadaljeval.

V najbolj plodnem obdobju, to je med 2004 in 2008, je vsak vikend vrtel glasbo v Maistrovi kleti v Zavrhu.
Igor Napast

Marca je tako v Lenartu pripravil večji glasbeni dogodek v okviru projekta Moč glasbe nas združuje. "Pred enajstimi leti sem začel in letos je ponovno prišlo v Lenart veliko slovenskih in tujih znanih glasbenikov – Štirje kovači, Vlado Kalember, ki je predstavil poseben projekt v sodelovanju z več znanimi glasbeniki, pa nekdanja pevka skupine Colonia, Indira Forza in še bi lahko našteval, kdo je bil z nami v športni dvorani," je vesel, da je izpeljal tako velik dogodek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta