V Sveti Trojici razstava portretov znanih oseb. Avtorica z risbo presenetila tudi župana

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
17.09.2022 03:00

Profesorica likovne umetnosti in umetnica Valerija Kuhar je v avli kulturnega doba pripravila svojo prvo samostojno razstavo ter na odprtju poskrbela za presenečenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avla Kulturnega doma Sveta Trojica je ta čas razstavišče.
Aleksandra Papež

Portret je bil nekoč edina možnost ohranitve videza posameznika, kasneje ga je omajal izum fotografije, je povedala Valerija Kuhar. Zanjo je bila likovna umetnost velik magnet že v otroštvu. "Risanje portretov znanih oseb ni kar tako, treba je bilo poskrbeti za avtorske pravice in sploh priti v stik z njimi, za kar sem res hvaležna sošolcu iz srednje šole Denisu Poštraku," je ob svoji prvi razstavi povedala Kuharjeva, ki je upodobila Jasno Kuljaj, Vlada Kalemberja, Isaaca Palmo in Denisa Poštraka, dve upodobljeni osebi pa je razkrila šele sredi otvoritve.

Valerija Kuhar in župan David Klobasa
FB David Klobasa

"Portret je še danes cenjen, zato želim prav s portretom razveseliti dve tukaj navzoči osebi," je presenetila župana občine Sveta Trojica Davida Klobaso, ko sta z Valerijo odkrila prav njegov portret. "Namen naše na novo urejene avle je s to razstavo dosežen in upamo na še več razstav tokratne razstavljavke in drugih," je povedal Klobasa. Dogodka pa se je udeležil tudi župan občine Benedikt Milan Repič. Presenečenje je avtorica pripravila tudi mladi pevki iz Svete Trojice, z umetniškim imenom Stela Sofia, ki je ob ogledu razstave ugledala tudi svoj portret. Valerija prav tako z veseljem riše portrete po naročilu, ogledate pa si jih lahko v njeni spletni galeriji Galerija Valerija. Valerija prihaja iz Gornje Radgone, sedaj živi in ustvarja v Benediktu. Večina njenega opusa so prav portreti. Mario Berdić je o njeni razstavi zapisal: "Gre za zelo zahtevno tehniko, ki zahteva veliko truda in natančnosti, saj Kuharjeva upodablja skorajda vsako dlačico. Obenem pa si je namesto barvne palete izbrala nekromatsko črno in sivo risbo na beli papirni podlagi, kar je prav tako zahtevnejše od podlage slikarskega platna."

Po opravljeni Srednji šoli za oblikovanje v Mariboru se je najprej vpisala v študijski program oblikovanja tekstilij in oblačil, saj je v srednji šoli veliko risala različno oblečene človeške figure. Nato se je odločila za študij na Pedagoški fakulteti v Mariboru, za likovno umetnost, in študij zaključila z zagovorom diplomskega dela s področja fotorealizma. Zaposlena je v Šolskem centru Ptuj, poučuje strokovne predmete s področja risanja, oblikovanja in umetnosti.

Za otvoritev razstave se je zahvalila Steli Sofii, povezovalki Nataši Bauman, Zavodu za osebno asistenco Rosa, vinogradništvu Vina Bratuša iz Gornje Radgone, Denisu Poštraku za ozvočenje, Občini Sveta Trojica za pripravljenost in vsem, ki so prišli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta