(IZ ŠTAJERCA) Ena najbolj prepoznavnih prodajalk na Pohorski tržnici: Pohvala stranke šteje več kot plačilo

Damijan Toplak Damijan Toplak
13.07.2023 05:00

Franja Bračko svoje prehranske izdelke v Pivoli prodaja že osmo leto. Ob kmetovanju rada peče pecivo, šiva kostume, skrbi za rože in rešuje križanke. Z možem Antonom, nekdanjim pilotom, tudi rada potujeta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franja Bračko na Pohorski tržnici srečuje ljudi od vsepovsod, tudi iz Nemčije, Francije in Italije.
Igor Napast

Štiriinšestdesetletna Franja Bračko vse življenje živi v Hotinji vasi, kraju v občini Hoče - Slivnica. Od tam je tudi njen deset let starejši mož Anton, ki je bil pilot pri največji jugoslovanski letalski družbi Jat, kjer se je tudi upokojil. V zakonu sta se jima rodila sin Tone in hčerka Barbara, ki po svojih močeh pomagata na posestvu v Hotinji vasi in v vinogradu, ki ga imajo Bračkovi v Podčetrtku.​ ​Franja Bračko je že 13 let predsednica Turističnega društva Hotinja vas, ki združuje 42 članov. Pove, da so v društvu dobra ekipa, zato lahko veliko postorijo za kraj. Naslednje leto bo njihovo tradicionalno pustovanje proslavilo že 25 let. Tradicija pustovanja v kraju izvira iz tega, da so se vaški fantje preoblačili v kamele, tako našemljeni pa so v dar dobili klobase in druge domače dobrote. Za TD Hotinja vas, še razloži Bračkova, so značilni tudi ljudski godci, ki igrajo na stara glasbila in pojejo. Tradicionalno v kraju obeležijo martinovanje pa blagoslov jedi, iskanje velikonočnih pirhov, izdelujejo adventne venčke, organizirajo pohode po krajevni skupnosti ter nasploh dobro sodelujejo z drugimi društvi v hoško-slivniški občini, našteje sogovornica.

Franja Bračko ponuja pestro paleto lastnih izdelkov.
Igor Napast

Trinajst let lastnica butika

Po izobrazbi konfekcijska modelarka je bila 13 let lastnica butika z modnimi oblačili. Ko je mož Anton podedoval njive in vinograd ter ko so njeni tašči začenjale pojenjati moči, sta se Bračkova odločila, da se odločneje lotita kmetovanja. Imata hektar vinograda z vinogradniškim vikendom v Podčetrtku ter tri hektarje njiv s poljščinami in pol hektarja gozda v Hotinji vasi. Tukaj pridelujejo številne vrtnine, ki jih nato Franja ponuja zdaj že stalnim strankam na Pohorski tržnici. Pri njej lahko kupite vso zelenjavo - od solate, korenčka, peteršilja, rdeče pese, pora, čebule, česna, kolerabe, krompirja, fižole, graha, blitve pa različne vložnine, marmelade, sirupe, testenine. Prav tako peče pecivo, prodaja bučno olje, čili omake ter kompote in suho sadje. Bračkovi vse pridelujejo na ekološki način, čeprav tovrstnega uradnega certifikata nimajo. Ob tem se ​Anton, ki je tudi čebelar, že 15 let ukvarja tudi z ekološkim vinogradništvom.

Prestop v kmetovanje zanjo ni bil nič novega in nenavadnega, pravi Franja Bračko. Od nekdaj rada vrtnari in se ukvarja z rožami, rada vlaga zelenjavo in peče pecivo. V hotinjskem turističnem društvu je bil pred njo aktiven njen mož, Franjo pa je vanj povabila tajnica društva Dušanka Bohak. Pred 13 leti, ko je odstopil predsednik, je predsedniško mesto turističnem v društvu prevzela Franja Bračko. To delo jo zadovoljuje in izpopolnjuje. Je tudi članica slivniškega Karitasa, kjer se posveča dobrodelnosti.

Morda tudi zaradi tega, ker živijo blizu letališča, se je Franjin mož odločil za poklic letalskega pilota. Končal je srednjo strojno šolo, nato pa šolo za pilote. V veliki konkurenci 150 kandidatov je bil izbran med 20 tistih, ki so postali piloti tedanjega letalskega prevoznika Jat. Veliko je letel med Mariborom in Beogradom, ko je še bila ta redna linija, se spominja sogovornica. Pilot, sicer športnih letal, je tudi sin Tone, zaposlen na Aerodromu Maribor. Ko je ​mož odhajal v službo, je bilo Franjo zmeraj strah, da se mu bo kaj pripetilo, po drugi strani pa jo žalosti, da mariborsko letališče zdaj sameva in na njem ni več potniškega prometa.

Franja Bračko
Igor Napast

Šli so skozi težke čase

Ozre se na prehojeno pot na Pohorski tržnici in pove, da kar devet ponudnikov, med njimi je tudi sama, vztraja od vsega začetka. Šli so skozi težke čase, ko zaslužka ni bilo veliko, in zdržali do danes, ko je prodaja zadovoljiva, včasih povpraševanju niti ne morejo zadostiti, ponuditi več, saj so po večini majhni kmetje. Nekateri ponudniki pa so vrgli puško v koruzo in jih danes ni več na Pohorski tržnici. "Pomembno je, da pridelovalci jamčimo za kvaliteto, lokalno pridelavo pa tudi z domačnostjo in prijaznostjo," meni Bračkova. Doda, da tri četrtine njenih strank na Pohorski tržnici natančno vedo, po kaj so prišle in kaj bodo kupile pri njej. Ima pisano paleto strank iz domače občine, Maribora in okolice, tudi Nemci, Italijani in Francozi so že kupovali pri njej na Pohorski tržnici. Dopolni, da hotinjsko turistično društvo in Pohorska tržnica od nekdaj dobro sodelujeta z Občino Hoče - Slivnica pa tudi z drugimi društvi in občinskim večgeneracijskim centrom.

Franja Bračko
Igor Napast

Kaj pa so njeni hobiji? "Rada pečem pecivo, šivam kostume, skrbim za rože. Naj tudi pohvalim hčer Barbaro, ki velikokrat pripravlja scene za naše društvene prireditve in je nasploh ustvarjalna," pove Franja Bračko. Sogovornica zelo rada rešuje križanke, njena strast so tudi potovanja, nekoliko manj moževa, ki je službeno prepotoval in preletel ves svet. Tudi ona najraje potuje z letalom, z možem sta obiskala skoraj vse sredozemske države, v boljših časih sta si ogledala tudi rusko prestolnico Moskvo.

Kaj pa se ji je s tržnice vtisnilo v spomin? "Mlad par je pri meni kupil marmelado, in fant mi je rekel, da so naše marmelade tako dobre, da se čuti, da so pripravljene z ljubeznijo. Spet nekdo drug je dejal, da je naša solata najboljša. Takšne pohvale so vredne več od vsakršnega plačila," zadovoljno zaključi Bračkova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta