Na Pohorski tržnici zadovoljni s prodajo, z vremenom manj

Damijan Toplak Damijan Toplak
25.06.2022 06:30

Na Pohorski tržnici vedno več obiskovalcev, pa tudi ponudnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čebelarja Marka Cesarja (levo) je na Pohorski tržnici obiskal tudi znani country pevec Milan Pečovnik - Pidži.
Damijan Toplak

Preteklo soboto so se na vse bolj obiskani Pohorski tržnici v Pivoli, kjer je tudi vse več ponudnikov, zadnji je recimo Ribogojnica Fram, predstavljali čebelarji s svojimi medenimi izdelki. Med ponudniki ni manjkalo niti zaskrbljenosti nad letošnjo letino, saj postaja vreme vedno bolj nepredvidljivo. Tako sta Urša in Žan Vidovič iz Medenega sija, ki imata obdelovalne površine v Hočah dokaj blizu mariborskega letališča, potožila, da jim je izredno močan veter, skorajda že tornado, pretekli četrtek odkril in delno uničil dva rastlinjaka, od pridelkov pa so jih najslabše odnesle njihove maline, pa tudi fižol. Nekoliko jih tolaži dejstvo, da so nedavno na 33. Festivalu dobrote slovenskih kmetij prejeli za vseh pet poslanih izdelkov pet priznanj, kar potrjuje, da so s kakovostjo in načinom dela na pravi poti, je še dodala Urša Vidovič.

Miha Veseljaj iz Ribogojnice Fram
Damijan Toplak

Mladi se zavedajo pomena zdrave hrane

Ribogojnica Fram deluje že šesto leto in tudi v Pivoli jih po nekaj tednih obiskovalci vse bolj spoznavajo, pritrdi Miha Veseljaj, četudi še niso toliko navajeni na prodajo rib. Sicer pa že četrto leto pri njih v Framu postrvi pripravijo in spečejo. Pripravljajo tudi sveže namaze iz dimljenih postrvi. Stalna ponudnica doma pridelane hrane v Pivoli je tudi Franja Bračko iz Hotinje vasi, ki pa je dejala, da je njim na srečo, tudi na njivi tik ob letališču, vreme tokrat prizaneslo, ne pa družinskemu vinogradu, ki ga imajo v Podčetrtku. "Včasih je bilo neurje ali toča enkrat na dva tedna, sedaj pa je že skoraj vsak drugi dan. Delno smo si za takšno vreme z neodgovornim odnosom do narave krivi ljudje sami," je menila Bračkova in še pripomnila, da jim je polomilo table in poleglo poljščine, a hujšega za zdaj ni bilo. Je pa tudi ona, tako kot večina ponudnikov na Pohorski tržnici, zadovoljna s prodajo, predvsem med mlajšimi kupci opaža, da se zavedajo pomena zdrave in doma pridelane hrane ter so zanjo pripravljeni tudi nekaj več plačati. Obiskovalci pohvalijo lahko dostopnost Pohorske tržnice z avtomobilom ali kolesom, obenem so izdelki menda nekaj cenejši kot na mariborski tržnici, zato imajo vse več kupcev tudi iz Maribora.

Na stojnici Čebelarstva Cesar so ponujali medeno pivo in Cesarjev praženec.
Damijan Toplak

Medilo se je tudi pivo

Čebelar Marko Cesar iz Razvanja, ki je že znan po penečih medicah, za katere je nedavno prejel v New Yorku celo platinasto medaljo (višje priznanje od zlate medalje), pa je tokrat obiskovalcem predstavil medeno pivo ob Cesarjevem pražencu, kakor so ga poimenovali v skladu s čebelarjevim priimkom. Potrdil je, da je bila lani za čebelarje najslabša letina v 22 letih, odkar se ukvarja s čebelarstvom. Državno pomoč so prejeli, a je bila s petimi evri po panju bolj skromna, priznava. Letošnja letina medu pa bo, kakor kaže, precej boljša. Tako so že pridelali cvetlični med, dobro kaže pri akacijevem, katerega največ pridelajo v Prekmurju. Trenutno cveti kostanj, nadejajo se tudi dobre letine pri kostanjevem medu, pravi Cesar. Vsekakor bodo letos količinsko pridelali več. Sam se na Pohorski tržnici predstavlja občasno, predvsem aprila in maja ter potem od septembra, saj ima v bližnjem Razvanju svoj degustacijski center, kjer veliko dela na apiterapijskem turizmu in medeni jogi, ko stranke do njega pridejo tudi same. Na Pohorski tržnici je Čebelarstvo Cesar pripravilo tudi otroške delavnice, kjer so mladi spoznavali medonosne rastline.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta