Iz Štajerca: Pri njih diši po domačih, pečenih lešnikih

Aleksandra Papež
01.08.2019 05:46

Gregor in Petra Muršec sta pred dvema letoma v okolici Lenarta zasadila ogromen nasad lešnikov. Iskala sta dejavnost, ki dnevno ne terja veliko dela, saj se želita posvečati svojim trem otrokom, na poti pa je tudi že četrti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Muršec
Igor Napast

Na poti med Lenartom in Jurovskim Dolom, tam za gozdom, zadiši po lešnikih, domačih. letoma sta jih posadila Na treh hektarjih se pod domom Gregorja Muršca in njegove žene Petre, ki je mlada prevzemnica kmetije, in njunih treh otrok razprostira nasad 1500 sadik lešnikov. "Ta čas imamo tri sorte lešnikov, ki se razlikujejo po videzu sadike in aromi lešnikov," razloži Muršec. Nasad bodo kmalu še razširili na sosednji njivi s še vsaj tisoč že pripravljenimi sadikami. V njunih načrtih pa je še nasad povečati na deset hektarjev, saj želita trgu ponuditi lastno linijo lešnikov z imenom Veverička, s tem pa prodreti tudi v tujino.

Grega T. Bohinc

Zelo hranljivo živilo

"Iskala sva dejavnost, ki ni dnevno obvezujoča, saj želiva čas kvalitetno nameniti tudi otrokom in seveda zaposlitvi. Obenem pa ponudnikov domačih lešnikov v naši okolici skorajda ni," razloži Muršec. Januarja sadike obrežejo, lahko jih oblikujemo v grm ali bolj drevesu podobno obliko. Večkrat letno pa morajo mlade sadike okopati, jih pognojiti in skrbno paziti na škodljivce, da lahko septembra obirajo pridelek. "Večino opravimo sami, s pomočjo domačih in prijateljev. Tako se obenem še družimo in nam delo nikakor ni v breme."

Igor Napast
Petra Muršec
Osebni arhiv

Ko zmanjka napihljivih igral

Gregor si je zamislil to dejavnost s prijateljem Robertom Pavalecem. Postopoma sta se razvila v največjega ponudnika napihljivih igral v Sloveniji. Brez njiju v Slovenskih goricah skorajda ni več dogodka: veselice, poroke, krajevni prazniki, vaška srečanja, dogodki za otroke, rojstni dnevi in druge prireditve. Lani sta se predstavila tudi na sejmu KOS v Lenartu, sedaj pa se pripravljata na sejem Agra, kar jima je v poseben izziv. "Če so na posameznem dogodku otroci zadovoljni, so zadovoljni tudi njihovi starši," doda Gregor. Zanimivo pa je, da se pogosto na napihljiva igrala s posebnim veseljem povzpnejo tudi odrasli. "Imamo seveda tudi igrala, primerna za odrasle. Tista največja so trenutno tudi najbolj izposojana." Pride vikend, ko nimajo doma niti enega igrala za njihove otroke, ko izposodijo vse, da poskrbijo za kvalitetnejše preživljanje časa otrok na raznih dogodkih.
Ob delu z lešniki ter čiščenju napihljivih igral in njihovo pripravo za nadaljnjo izposojo se zdi, da jima skorajda ne ostane časa za družino in zase. "S Petro, ki je najboljša možna žena, imava tri prečudovite otroke in jim skušava biti najboljši zgled na vsakem koraku v življenju. Če verjameš vase, si upaš, imaš sanje in cilje, če vztrajaš in ne obupaš, je vse mogoče. Čas je moja najpomembnejša vrednota, ob tem pa me vedno spremlja misel If you can see it in your mind, you can hold it in your hand (Če si lahko nekaj predstavljaš v mislih, lahko to tudi držiš v rokah)," pravi Gregor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta