(IZ ŠTAJERCA) Zdravko Širec je kri daloval že 170-krat: "Darovati kri je moje poslanstvo."

Amadeja Mlakar
15.06.2023 11:20

Prostovoljec Območnega združenja Rdečega križa Slovenska Bistrica, vsa delovna leta zaposlen, v Impolu že dolgih 47 let daruje kri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Širec je tudi zbiratelj vinilnih plošč, ima čez 3000 plošč z narodno zabavno glasbo.
Igor Napast

Zdravko Širec iz Kočnega pri Laporju, 65-letni prostovoljec Območnega združenja Rdečega križa Slovenska Bistrica, je ob slovenskem dnevu krvodajalstva, ki ga obeležujemo 4. junija, na vseslovenskem srečanju krvodajalcev in prostovoljcev Rdečega križa, ki so ga letos 3. junija priredili v Veržeju, daroval kri v rekordnem številu, to je 170.

Širec je bil vsa delovno aktivna leta zaposlen v podjetju Impol, to je od 1973 do upokojitve 2017. Najprej je bil orodjar, nato metalurški tehnik. Krvodajalec je postal pri 18 letih, leta 1976, ko se je pridružil sodelavcem, ki so darovali kri. Sprva ga je gnala radovednost, pravi, a je krvodajalstvo hitro postalo del njega in način njegovega življenja. Krvodajalstvo je bilo nekoč drugačno, terenske krvodajalske akcije so bile organizirane v številnih mestih in vaseh. Zdravko Širec se spominja, da je takrat krvodajalce iz podjetja v mariborsko bolnišnico na odvzem krvi odpeljal avtobus in jih nato pripeljal nazaj. Takrat sta jim za darovanje krvi pripadala dva prosta dneva, ki ju je plačala država.

V prostem času rad tudi kuha žganje.

Svoje odločitve, da je vsa leta aktivni krvodajalec, ni nikoli obžaloval. "Krvodajalstvo mi pomeni predvsem pomoč drugim, da ne gledaš samo nase, ampak da pomagaš nekomu pri ozdravitvi, da morda nekomu rešiš življenje. Vedno sem najprej pomislil na druge, na prijatelje, sodelavce, soljudi, zato mi nikoli ni bilo težko oditi na krvodajalsko akcijo, saj se zavedam, kako zelo pomembna je kri in kako pomembno je, da nam je ta dragocena tekočina vedno na voljo, ko jo potrebujemo. Pomoč drugim je vedno del mene in to je tisto, kar me žene. Rečem lahko, da je darovanje krvi moje poslanstvo," pojasnjuje Širec.

Krvodajalstvo je blizu celotni njegovi družini, tudi žena Anica je darovala kri, dokler je lahko, prav tako sin Dušan in hči Vesna, a sta krvodajalstvo morala za nekaj časa opustiti zaradi službenih obveznosti. Zdravko svoje navdušenje nad krvodajalstvom prenaša tudi na prijatelje, znance, sorodnike, pred tem še na sodelavce.

V Veržeju ob dnevu prostovoljcev Zdravko Širec z ženo Anico (levo), Marjano Sagadin in Petro Hojnik, sekretarko OZ RK Slovenska Bistrica
Amadeja Mlakar

Sedaj v pokoju uživa v vseh pestrih dejavnostih, za katere mu je prej zmanjkovalo časa. Je strasten ljubitelj glasbe in zbiralec vinilnih plošč, ki jim ima zavidljivo zbirko, rad pomaga prijateljem pri gradbenih delih, obožuje naravo, gore, Triglav je osvojil že večkrat, prav tako rad dela doma in v vinogradu.

Posnetek iz leta 2007, ko je Zdravko Širec prav tako daroval kri.
Marko Vanovšek

Na srečanju v Veržeju je Zdravko Širec jubilejnih 170. kri daroval skupaj z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom. Na slovesni prireditvi se mu je minister za zdravje ob tej zavidljivi številki darovanja krvi poklonil s posebnim krvodajalskim priznanjem. S simbolnim darilom sta se jubilantu zahvalili tudi Vesna Mikuž, predsednica Rdečega križa Slovenije, in Erika Kavaš iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor. Marjana Sagadin, predsednica Območnega združenja Rdečega križa Slovenska Bistrica, pa je jubilantu poklonila knjigo Človek – naša prva skrb, Rdeči križ na Slovenskem od začetka do danes, ter sliko z motivom pokrajine s Treh kraljev, ki jo je naslikal in jubilantu poklonil Jože Šetar z Zgornje Polskave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta