Juršinci: Obet novih delovnih mest v domu upokojencev

15.08.2019 07:14

Slovenskogoriška občina, čeprav majhna, ima, kar prebivalci potrebujejo za kakovostno življenje in dobro počutje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enoto ptujskega doma upokojencev v Juršinci bodo kmalu širili.  
Slavica Pičerko Peklar

V občini Juršinci, ki z nekaj več kot 2300 prebivalci sodi med manjše v Sloveniji, so že pred leti končali najpomembnejše velike naložbe. Razširili in obnovili so osnovno šolo, ob kateri so dobili sodoben otroški vrtec in eno največjih športnih dvoran v Spodnjem Podravju. Občina ima zdravstveni dom, v katerem so zdravnik in zobozdravnik ter lekarna.
​Preplastili so tako rekoč vse nekdaj makadamske lokalne ceste in javne poti, tiste v največjih naseljih pa opremili s pločniki in javno razsvetljavo. Vodovod vodi do vseh krajev in zaselkov, v središču občine imajo urejeno kanalizacijo s čistilno napravo, zdaj pa domačine s subvencijami spodbujajo tudi za ureditev manjših čistilnih naprav v razpršenih naseljih, do koder velikih kanalizacijskih sistemov ne bodo napeljali.
Pomembna naložba v zadnjem času, ki je prinesla tudi okoli 40 novih delovnih mest, je izgradnja juršinske enote Doma upokojencev Ptuj, kjer skrbijo za okoli 60 varovancev. In ravno širitev tega doma za še 50 varovancev bo naslednja naložba, ki se je v kraju veselijo.

​Urejen Gabernik

Druga največja, ki jo pravkar končujejo, je gradnja mostu, krožišča in pločnikov ter ureditev cestišča v naselju Gabernik. Ker gre za obnovo državne ceste, ki vodi od Ptuja do Gornje Radgone, je skoraj ves denar zanjo prispevala Direkcija RS za infrastrukturo. Naložba je ocenjena na dober milijon in pol evrov, občina bo zanjo primaknila le dobrih 12 odstotkov.
Kot pravi dolgoletni juršinski župan Alojz Kaučič, bodo nekaj čez 600 metrov novega cestišča s krožiščem namenu predali v septembru. Takrat bodo delavci izvajalca Cestnega podjetja Ptuj dokončali vsa ureditvena dela, a promet po tej državni cesti skozi naselje normalno poteka.

V središču občine so uredili prijeten prireditveni prostor.
Darja Lukman Žunec

​Zagnana društva

Veliko so naredili za obnovo manjših krajevnih jeder, kjer so uredili vaške in gasilske domove, ponekod tudi športna igrišča. Z ureditvijo večnamenske kulturne dvorane, kjer imajo prostore juršinske gospodinje in vinogradniško društvo, ter okolice cerkve in župnišča so pridobili lep zunanji prireditveni prostor, kjer se vedno kaj zanimivega dogaja. Odmevne so denimo prireditve Športnega društva Juršinci - poletne Noči pod topoli in Oktoberfešta. Občina in njena društva se ves čas posvečajo tudi spominu na tri velike Juršinčane. Društvo rojaka Janeza Puha vzorno skrbi za Puhov muzej v Sakušaku, kjer so poleg muzejske predstavitve velikega izumitelja in tovarnarja posneli zanimivo multivizijo.
"Obiskovalci muzeja se velikokrat začudijo, da je Puh (Puch) rojen v Juršincih oziroma da je Slovenec. S tem, da smo uredili muzej, ki je v bližini njegove rojstne hiše, smo v slovenski zavesti utrdili spoznanje, da je ta veliki tehniški um naše gore list," izpostavi predsednik društva Vlado Slodnjak.
​V občini ohranjajo tudi spomin na literarnega zgodovinarja dr. Antona Slodnjaka in svetovno znano antropologinjo dr. Štefko Cobelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta