Kmečki običaji: Podlehniški klopotec na Gorci že stoji

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
16.08.2020 06:30

Tradicionalna etnografska prireditev s postavitvijo klopotca ob etnološkem in viničarskem muzeju na Gorci je bila že petnajsta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priljubljena postavitev klopotca je zaradi ukrepov ob koronavirusu imela manj obiskovalcev.
Sandi Šprah

V Turističnem društvu (TD) Podlehnik so pripravili tradicionalno etnološko prireditev s postavitvijo klopotca, letošnja je bila petnajsta. Klopotec bo vse do trgatve odganjal ptice in privabljal častilce vinske trte, grozdja in vina k najbolj veselemu dogodku, trgatvi. Postavljanje klopotcev je še posebej razširjeno v Halozah. Običajno jih postavljajo na veliki šmaren (15. avgusta), ko grozdne jagode začenjajo dobivati barvo. Po ljudskem verovanju klopotec izganja kače iz grozdja in ga mehča.

Prva omemba v letu 1797

"Postavitev klopotca je vesel družabni dogodek tako za gospodarja vinogradnika kot za društvo. S postavitvijo klopotca približamo slovensko kulturno dediščino turistom, ki naš Podlehnik še posebno v poletnem in zgodnjem jesenskem času radi obiščejo z najrazličnejših koncev sveta. Tu spoznavajo bogato kulturno dediščino s področja vinogradništva in se tako pogosto tudi prvič srečajo s klopotcem," pravi marljiva članica TD Podlehnik in povezovalka prireditve Zdenka Golub. Doda podatek, da za prvo pisno omembo klopotca velja pesem štajerskega duhovnika in narodnega buditelja Leopolda Volkmerja z naslovom Klaguvanje enega vencerla iz leta 1797.

V manjšem krogu

V Podlehniku klopotce postavljajo ob svetem Lovrencu, ki goduje 10. avgusta. Na prireditvi so se tako minulo soboto zbrali kljub epidemiji koronavirusa in upoštevali vsa priporočena navodila pristojnih organov in NIJZ. Zbrali so se v ožjem krogu članov TD Podlehnik, nastopajočih in gostov na Gorci in že 15. leto zapored postavili klopotec. "Naš klopotec je pravi lepotec in je tudi zelo velik. Narejen je iz sedmih vrst lesa," je povedal dolgoletni vodja postavljanja klopotca Stanko Prevolšek. Pri delu sta mu pomagala člana društva Jani Jerenec in Janez Vidovič s predsednikom Milanom Vidovičem na čelu. Klopotec je blagoslovil domači duhovnik pater Benjamin Mlakar. Ko so ga postavili, so ga takoj zagnali in prav lepo je zapel. Poleg predsednika društva Milana Vidoviča je zbrane nagovorila podžupanja občine Podlehnik Jožica Svenšek. Članom društva se je zahvalila za prizadevnost, s katero pripravljajo številne etnološke in kulturne prireditve.

Na Gorci je spet zapel klopotec.
Sandi Šprah
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta