Kolesarka Bernarda Jurič v sedemnajstih dneh opravila čez 4000 kilometrov: Spala sem tudi na pokopališču

Hojka Berlič Hojka Berlič
22.07.2023 07:00

Ptujčanka, vztrajnostna kolesarka, je zabeležila še en izjemen rezultat, zasedla je peto mesto na premierni dirki 45-SouthWest, ki je terjala nove preizkušnje. Ni smela imeti pomoči ekipe, tudi prenočišča ne rezerviranega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bernarda Jurič na enem od vrhov med dirko
Osebni arhiv

Ptujska kolesarka, sicer pa tudi turna smučarka in tekačica na smučeh Bernarda Jurič, ki se sama podaja na avanturistične športne podvige in dirke po svetu, je 8. julija ob čudovitem sončnem zahodu, kakor nam je povedala, na najjužnejši točki Evrope, v španski Tarifi, končala še eno, tokrat premierno dirko 45-SouthWest. Gre za 4327 kilometrov dolgo kolesarsko dirko skozi devet držav od Krakova do Tarife, ki je potekala tudi prek Slovenije in celo skozi Ptuj. Pravila dirke so preprosta, a zahtevna. Tekmovalci so morali kolesariti sami, brez pomoči posameznikov ali spremljevalne ekipe, po načrtovani trasi, ki jo je določil organizator. Tudi vožnja v skupini ni bila dovoljena. Sledili in kontrolirali so jih preko GPS-sledilca. Vso svojo prtljago so morali imeti le na kolesu, potrebščine pa so lahko sproti kupovali. Vnaprejšnje rezerviranje prenočišč ni bilo dovoljeno.

V cilj je prišla peta. Za to več kot štiri tisoč kilometrov dolgo pot s 65.624 višinskimi metri je potrebovala 424 ur in 55 minut. Prečkala je kar nekaj prelazov, nekateri najzahtevnejši so bili Sella Nevea, Col de Tende, Col de Braus, Col d'Aspin, Col du Tourmalet, Col du Soulor, Col d'Aubisque, Frontera del Portaleht in Pico del Velta. Nekaj deset kilometrov pa je kolesarila tudi po letošnji trasi Toura, ki ga napeto spremljamo prav te dni, denimo prek Tourmaleta, kjer, kakor pravi, "tudi 'velike' kolesarje pečejo noge".

Osebni arhiv

"Imela sem šestnajst gumi defektov, menjala sem pet plaščev in šestnajst zračnic. Termometer je kazal tudi 48 stopinj, čez Pireneje bi bil za Tourmalet ob kolesu najprimernejši pripomoček čoln. Spala sem na pokopališču, na stranišču, v diksiju, pred vrati doma upokojencev, na klopi na avtobusni postaji in še kje. V sedemnajstih dneh sem imela nad glavo hotelsko streho samo trikrat. Občutki, ki jih ne moreš opisati, moraš jih doživeti, da bi jih lahko razumel. Biti pameten s kavča, ponosen na vrhunski dosežek, ko si z vso možno podporo odpeljal nekaj sto višincev kakšnega klanca, je nekaj povsem drugega kot dan za dnem goniti 250 kilometrov in premagati skoraj štiri tisoč višincev," je nekaj statistike in še svežih občutkov za nas strnila Juričeva.

Kolesarila je čez številna mesta. 
Osebni arhiv

Ob tem se zahvaljuje vsem, ki so jo na poti spremljali. "Spoznala sem nove ljudi, dobila nova povabila. Hvala organizatorjem za odlično traso, ki je bila sicer marsikje primernejša za MTB ali gravel kolo kot pa za cestno specialko," še pravi Juričeva, ki je povedala tudi, da bo možno več o dirki in njej izvedeti tudi v filmu, ki ga pripravlja filmski producent Sergi Richart Ibras.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta