Leopold Turk, nekdanji obrtnik, pustil sled v lokalnem turizmu in v upravnem odboru Turistične zveze Slovenije

Irena Brdnik
01.05.2023 05:00

K številnim prejetim priznanjem na področju turizma in obrtništva je Slovenjebistričan je dodal še to posebno za velik prispevek k razvoju turizma in turistične društvene organizacije ter uspešno delovanje s TZS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leopold Turk z nedavno prejetim priznanjem Turistične zveze Slovenije
Irena Brdnik

Sicer dolgoletni predsednik (13 let) Medobčinske turistične zveze (MTZ) Slovenska Bistrica in zdaj podpredsednik, ki poleg Slovenske Bistrice pokriva še občine Poljčane, Oplotnica in Makole, je bil štiri mandate v zvezi tudi član upravnega odbora. Priznanje je prejel na svečani podelitvi v Medvodah, pomeni pa mu predvsem, da je pustil sledi na področju turizma tudi v najvišjem organu v Sloveniji.

Slovenija ima veliko lepot

Največ pa mu pomeni priznanje Občine Slovenska Bistrica, ki ga je prejel za izjemen prispevek na področju turizma in aktivno delovanje na družbenem in drugih področjih, ki je poleg zaslug na področju turizma zajemalo zasluge na področju obrtništva. Turk je bil namreč dvanajst let tudi predsednik takratnega t. i. Obrtnega združenja (danes Obrtno-podjetniška zbornica). Med ostalimi prejetimi priznanji na področju turizma je ponosen na priznanje z zlatim znakom Štajerske turistične zveze, ki ga je leta 2018 prejel za uspešno delo v turistični društveni organizaciji.

In kako je iz obrtniških voda presedlal v turizem? "V času službovanja kot trgovski potnik sem videl veliko lepot, ki jih ima Slovenija - in da ima zato velik potencial za razvoj tudi na področju turizma," pravi, vzporedno pa je v sklopu družinske obrti po ženi Magdi spoznaval tudi življenje in delo v obrti. V času predsedovanja Medobčinski turistični zvezi je med drugim leta 2006 sodeloval pri organizaciji obiska Evropske komisije Entente florale v Križeči vasi, ki je takrat prejela srebrno priznanje za najlepše urejeno okolje. Član tega evropskega društva v Sloveniji je še danes. Sodeloval je tudi pri snovanju projekta Pot svetega Martina z madžarskim mestom Sombotel, kjer so se odprla medsebojna pota slovenskih in madžarskih obiskovalcev.

Je tudi lokalni turistični vodnik

Od leta 2007 je sodeloval pri festivalu Forma viva Makole, pri festivalu Turizmu pomaga lastna glava, pri predstavitvi podmladka v projektu Z nitkami turizma tkemo nitke prijateljstva. Vsako leto je organiziral sodelovanje na sejmih Turizem in prosti čas ter Alpe-Adria. Na področju izobraževanja se je nekaj članov MTZ usposobilo za lokalne turistične vodnike, kar je tudi sam. Na področju ohranjanja lokalne kulturne dediščine spremlja delovanje etnološke skupine Ložniške ufarce, ki jih v društvu nagrajujejo z raznimi priznanji, pa tudi kot član organizacijskega odbora pri tradicionalnih slovenjebistriških prireditvah Podobe bistriških domačij in Praznični december. Posebej velja omeniti tradicionalno slovenjebistriško akcijo Zlata vrtnica, v kateri je v 25-letnem delovanju te akcije ocenjevanja najlepšega okolja (nazadnje je bila leta 2019) sodeloval 18 let kot član in predsednik komisije. Opravil je nekaj tisoč ur prostovoljnega dela, na kar je zelo ponosen.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta