Štajerska turistična zveza: Na podeželju so društva nosilec turističnega razvoja

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
23.04.2023 02:25

Na skupščini so podelili priznanja in nagrade prizadevnim članom turističnih društev in društvom, ki delujejo že vrsto let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Destrniku so gostili letošnjo skupščino turistične zveze. Želeli so jim razkazati kraj, a je načrte prekrižalo vreme.
Darja Lukman Žunec

Štajerska turistična zveza (ŠTZ) je svojo letošnjo skupščino pripravila na Destrniku. ŠTZ je največja med devetimi regijskimi zvezami Turistične zveze Slovenije. Povezuje namreč več kot 80 turističnih društev iz 42 občin Podravja ter ima skupaj okoli 1500 aktivnih članov. Delegate je na skupščini najprej pozdravila predsednica ŠTZ Janja Viher, ki je tudi podpredsednica Turistične zveze Slovenije, in županja Občine Destrnik Vlasta Tetičkovič Toplak, ki je prisotnim zaželela uspešno delo. Delegatom so v gostujočem kraju želeli pred skupščino predstaviti nekatere turistične znamenitosti Destrnika (lanišnico, viničarijo s staro prešo), vendar je vreme prekrižalo načrte, zato so zanje pripravili krajšo video predstavitev.

Franc Pukšič, Franc Duh, Janja Viher, Marjan Malek (od leve proti desni) na skupščini Štajerske turistične zveze
Anita Kirbiš

Po zapetih pesmih Komorne skupine KD Destnik je vodenje skupščine prevzelo delovno predsedstvo, ki mu je predsedoval Franc Pukšič, podpredsednik ŠTZ. Viherjeva je predstavila niz dogodkov in aktivnosti, ki so jih izvedle komisije in upravni odbor zveze v lanskem letu, ter poudarila pomen skupne promocije na različnih sejemskih dogodkih, oglaševanja dogodkov in prireditev na skupnem portalu in drugih sodobnih medijih, izobraževanja članstva na posvetih, seminarjih in aktivnosti na področju dela z mladimi, predvsem na promociji poklicev v gostinstvu in turizmu. Tudi v letu 2023 jih čakajo naloge, ki so stalnica v programu zveze, a z novim vodstvom na Turistični zvezi Slovenije pričakujejo nove usmeritve za delo. Čas kovida je namreč prinesel nove želje in interese turista, ki mu morajo slediti, še ugotavljajo pri ŠTZ.

V drugem delu skupščine so podelili priznanja za urejenost okolja - lipovo vejico navdiha. V kategoriji kraji sta priznanji prejeli Občina Destrnik in Občina Lenart. V kategoriji rondoji Občina Kungota in Občina Markovci. V kategoriji vaško jedro je za urejenost priznanje prejela Občina Trnovska vas, posebno priznanje je za urejenost vrta prejel priznanje Hotel Mitra na Ptuju.

Podelili so tudi priznanja zaslužnim članom in društvom. Bronasti znak Štajerske turistične zveze so prejeli: Irena Pernat in Roman Polanec iz TD Destrnik, Marija Trep iz društva Melisa iz Korene. Srebrni znak ŠTZ so podelili Aleksandru Fureku iz TD Starše in Petru Tonkoviču, TD Vitica. Zlati znak so prejeli: TD Starše, Franc Polič in člani TD Polenšak (Stanka Kovačič, Dušan Kukovec, Anica Munda, Jože Munda, Rado Nedeljko, Slavko Šoštarič) ter Janez Štebih. Posebne zahvale so prejeli Franc Duh za 30 let delovanja v Rancarskem društvu Malečnik, TD Polenšak za 60 let delovanja, Janez Toplak za 50 let delovanja v TD Vurberk in to društvo še za 50 let delovanja.

Viherjeva izpostavlja, da so lokalna turistična društva, zlasti na podeželju, nosilci razvoja turistične ponudbe. Torej še kako velja, da turizem smo ljudje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta