Ljudska univerza Slovenska Bistrica: Ambasadorja učenja prostovoljka Milica Kavčič in filmofil Matej Patljak

Natalija Sinkovič
03.06.2023 03:25

Te dni je v polnem razmahu vseslovenski projekt Tedni vseživljenjskega učenja. Lokalna koordinatorica Ljudska univerza Slovenska Bistrica je letos pripravila okoli 80 dogodkov, v sredo, 24. maja, pa so izvedli tudi Parado učenja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred sedežem LU Slovenska Bistrica, kjer je v teh dneh še veliko več aktivnosti kot sicer. 
Ljudska Univerza Slovenska Bistrica

"Vseživljenjsko učenje po vseh raziskavah sodeč najbolj pomembno vpliva na dolžino življenja, njegovo kakovost in na percepcijo zadovoljstva posameznika," je o pomembnosti vseživljenjskega učenja povedala direktorica Ljudske univerze Brigita Kruder.

Na Paradi učenja, ki je bila letos v znamenju evropskega leta spretnosti, jim je zagodlo vreme, zato so morali del prireditve seliti v svoje prostore. Uspelo pa jim je razglasiti ambasadorko učenja Milico Kavčič. Upokojena socialna delavka je pred 15 leti, takrat še v službi, začela aktivnosti za starejše. Takrat posamične, občasne dejavnosti so prerasle v dnevni center Metulj, ki ob svoji petnajsti obletnici delovanja vključuje preko dvesto članov. "Po upokojitvi je prevzela vodenje telovadnih skupin z med 60 in 80 udeleženci. Tri starostno in zahtevnostno raznolike skupine se sestajajo po dvakrat tedensko. Gospa Milica je prostovoljka, vendar se je tudi strokovno izpopolnjevala in svoje delo jemlje resno in odgovorno. Številni starejši se prav njeni zagnanosti in prizadevnosti lahko zahvalijo, da se veliko in primerno gibljejo tudi v tretjem življenjskem obdobju. Sodeluje tudi pri drugih aktivnostih centra Metulj," pojasnjuje Kruderjeva.

Milica Kavčič (levo) v pogovoru z Brigito Kruder 
Ljudska univerza Slovenska Bistrica

Minuli ponedeljek so razglasili še drugega ambasadorja učenja, to je postal Matej Patljak, ki si je na ljudski univerzi pridobil izobrazbo ekonomskega tehnika. "V šoli je imel težave pri vključevanju v skupnost, pri opravljanju šolskih obveznosti. Ni veliko govoril, bil je zelo nedružaben. Nato smo ugotovili, da ga privlači film in ga povabili, da najprej napiše nekaj prispevkov za lokalni časopis. Sledilo je tudi predavanje, pa izvedba študijskega krožka, predvajanje filmov starejšim iz doma upokojencev, redno pisanje rubrike o filmu za lokalni časnik ... Sprožil se je plaz aktivnosti, ki jih je izvajal Matej, in skozi njih postajal prijeten, priljuden, klepetav mladenič. Danes opravlja svojo sanjsko službo, saj je kinooperater v kar treh manjših kinih, piše blog Matej v filmu tako ali drugače, potuje na največje filmske festivale, dela selfije s slavnimi igralci in režiserji," še razlaga direktorica LU. Številne aktivnosti v okviru Tednov vseživljenjskega učenja bodo trajale še do 18. junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta