Lovrenc na Pohorju: Kdo je naredil najboljšo salamo?

Mateja Bečan
23.04.2023 03:25

Lovci iz Puščave so priredili že tretjo salamijado, ocenjevanje kakovosti salam

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejemniki priznanj za najboljše salame z županom Lovrenca na Pohorju Markom Rakovnikom
Anžej Bečan

Lovska družina Puščava je minulo soboto pri svojem lovskem domu na Rdečem bregu organizirala že tretjo salamijado, tekmovanje v ocenjevanju kakovosti salam. Domači lovci, občani iz Lovrenca na Pohorju in gostje od drugod so v ocenjevanje sprejeli 27 salam. Tričlanska komisija je najprej prejela anonimno oštevilčene salame in s točkami ocenila zunanji videz, vonj, sestavo in okus. Za tem so pretežno divjačinske salame narezali in jih v okušanje ponudili obiskovalcem v dvorani lovskega doma. Da pri okušanju ne bi preveč pomešali okusov, so gostitelji zraven postregli še domač ržen kruh, sir in kisle kumarice. Okuševalci so prišli celo iz Maribora in bili nad pestrostjo ponudbe ter kakovostjo navdušeni.

Tudi obiskovalci so lahko pokusili mesne dobrote.
Anžej Bečan

O izenačenosti izdelkov priča napetost pred razglasitvijo, ko so morali tri salame vrniti v ponovno ocenjevanje za določitev končnega vrstnega reda. Pred razglasitvijo je salame pokomentiral tudi član Društva salamarjev iz Sevnice, kjer te mesne delikatese ocenjujejo že dobrih šest desetletij. Pohvalil je kakovost, a vseeno podal nekaj napotkov o zmerni prekajenosti ter kakovosti koščkov mesa in slanine. Z njim se je strinjala tudi komisija, podala še svoje mnenje in razglasila najboljše. Tretje mesto je osvojil Tomaž Golob, starešina Lovske družine Puščava, drugo Robert Kapun, lovec iz LD Šmartno na Pohorju, prestižno prvo mesto pa je osvojil Lovrenčan Miloš Gorenjak.

Organizatorji so zadovoljni z odzivom predelovalcev mesnin, ki ima v Lovrencu že kar lepo tradicijo predvsem na kmetijah. Obiskovalci upajo, da bodo tovrstno primerjavo lovci organizirali tudi v prihodnje, kar bo še izboljšalo ponudbo mesnih dobrot.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta