Salamijada v Šentilju: Kdo so prejemniki priznanj?

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
09.04.2022 03:00

V treh sosedskih občinah Šentilj, Pesnica in Kungota zdaj že tradicionalno pripravljajo salamijado. Največ priznanj so letos odnesli salamarji iz Šentilja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnja salamijada je ponovno uspela.
Vasja Šabeder

V Turističnem društvu Šentilj se je pred dobrimi tremi leti porodila ideja o lokalni salamijadi. Odziv je bil dober, salame so na ocenjevanje prinašali tudi iz sosednjih krajev in tako so lani v okviru društva ustanovili Salamarsko sekcijo treh občin, ki se loteva tekmovanja bolj organizirano, tekmovanje pa se vsako leto seli v drugo občino. Lani so jo izvedli junija v Selnici ob Muri v občini Šentilj. "Letošnja, 3. salamijada treh občin Kungote, Pesnice in Šentilj pa je bila pretekli konec tedna na posestvu Skupek v Jarenini v občini Pesnica. Na ocenjevanje je prispelo 44 odličnih vzorcev domačih salam, zato je imela ocenjevalna komisija, ki je pri ocenjevanju upoštevala več meril (organoleptične lastnosti, videz, vonj, okus …), izjemno težko delo. Kot zanimivost tekmovanja naj povemo, da so posebno komisijo sestavljali tudi župani vseh treh občin Tamara Šnofl iz Kungote, Gregor Žmak iz Pesnice in Štefan Žvab iz Šentilja. Sicer pa je salame, razdeljene v tri kategorije, ocenjevala 15-članska komisija, ob njih sta bila kot 16. in 17. član tudi dva predstavnika Nacionalnega salamarskega društva Republike Slovenije," je povedal predsednik sekcije Stane Žebela.

Člani ocenjevalne komisije in župani treh občin
Sabina Bezjak

Po napornem petkovem ocenjevanju je bila nedelja namenjena širši javnosti. Od 10. ure so dali vse vzorce salam na pokušino tako, da so se lahko o kakovosti prepričali tudi obiskovalci. Preko 300 so jih našteli, vsi pa so bili navdušeni nad domačimi salamami, ki so jih pripravljali zgolj ljubitelji te kulinarične dobrote.

Ta dan so razglasili tudi zmagovalce salamijade v treh kategorijah: v izboru divjačinskih salam je zmagal Franci Šlebinger, na drugem mestu je pristala Cita Žebela (oba iz občine Šentilj), na tretjem družina Mulec iz Jakobskega Dola v občina Pesnica. V kategoriji klasične salame je prvo mesto osvojila Cita Žebela, drugo Mario Ošlovnik, tretje pa Leon Oman (vsi iz občine Šentilj). V tretjo kategorijo so razvrstili vse druge salame: prvo mesto je osvojil Matej Šiker, drugo Leon Oman in tretje Matej Šiker (vsi iz občine Šentilj). Kaže, da bomo najboljše salame letos jedli v občini Šentilj.

Salamarji so se tudi odločili, da bo ocenjevanje salam vsako leto prvi petek v aprilu. Ocenjujejo, da je letošnja salamijada izjemno uspela, nadvse pa so za sodelovanje hvaležni domačiji oziroma Okrepčevalnici Skupek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta