Marijana Korotaj: "Mladi ohranjajo optimizem"

Darja Lukman Žunec
31.12.2020 06:15
Državno priznanje za ustvarjalno delo z mladimi vodji programov v Mladinskem centru Ormož
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marijana Korotaj Foto: Špela JAMBRIŠKO
Špela Jambriško

Eno od treh državnih priznanj za izjemne dosežke pri delu v mladinskih programih je za iztekajoče se leto prejela Marijana Korotaj, vodja mladinskih programov v Mladinskem centru Ormož. Podelili so ji ga za kakovostno in uspešno delo, s katerim je v 15 letih sooblikovala Mladinski center Ormož (MCO), začrtala njegove cilje in smernice, razvila mladinske programe in ustvarila ter praktično izpeljala mnoge zamisli, s katerimi je MCO prepoznaven širše, tudi zunaj meja Slovenije. Korotajeva, diplomantka primerjalne književnosti, večino svojega poklicnega dela opravlja v MCO, ki sodi pod okrilje Ljudske univerze Ormož in del svojih moči deli še z ormoško knjižnico.

​Šteje stik z mladostjo

Že zgodaj jo je pritegnilo delo v organizacijah za mlade. Z mladinskimi programi se je srečala v gimnazijskem času pri ljutomerskih tabornikih in med študijem kot dejavna članica v Prleškem študentskem klubu. Vrednost mladinskega dela vidi v neformalnem, a kljub temu odgovornem in resnem pristopu do mladih.

Ni čudno, da je tudi svojo poklicno pot začrtala v tej smeri: "Mladinsko delo daje možnost dopolnjevanja formalnega izobraževanja z življenjsko pomembnimi vsebinami, popestri preživljanje prostega časa mladih, jim omogoča aktivno vključevanje v družbo, tudi pridobivanje mednarodnih izkušenj. Pri tem pripomore k tkanju vedno novih vezi in širjenju socialne mreže."

Mladinska izmenjava AgriCooltura v Ormožu je priložnost za osebno rast. Foto: MCO
Arhiv Mc Ormož

Veseli jo, da ob delu z mladimi in za njih lahko ohranja stik z vedno novimi generacijami, se pri tem strokovno razvija in, kot pravi, ohranja pristen stik z mladostnim delom sebe. Korotajeva nagrado razume kot pohvalo, ki jo deli z vsemi svojimi dosedanjimi in trenutnimi sodelavci, organizacijami, društvi, šolami in prostovoljci, ki so pripomogli, da so uspešno razvili ormoško mladinsko delo: "Veseli me, da je naše delo prepoznano kot kakovostno in da smo dobili potrditev na državni ravni. Mislim, da je to spodbuda tudi za druge mladinske centre iz manjših lokalnih okolij. Ponosni smo na vse uresničene zamisli, izvedene aktivnosti, veliko število enkratnih dogodkov, na dalj časa trajajoče mladinske programe, uresničene mladinske pobude ter nacionalne in mednarodne mladinske projekte. Veseli nas, ko vidimo, da vložena trud in delo koristita mladim in se kažeta v njihovem zadovoljstvu."

Veliko izzivov za mlade

Ker Korotajeva deluje na območju, kjer imajo mladi skromnejše možnosti za zaposlovanje in ustvarjanje družine, dobro pozna njihove stiske in tudi načine, kako najti pot iz zadnje leto še posebno zahtevnih razmer: "Veliko se jih odseli v večja mesta ali v tujino. A se po drugi strani mnogi uspešno prilagajajo okoliščinam, ohranjajo optimistično držo in se trudijo tudi doma, v lokalnem okolju."

MCO jim je pri tem v podporo, jih ozavešča, jim predstavlja ali spodbuja ter soustvarja primere uspešnih in inovativnih zgodb. "Doslej smo izvedli veliko pogovorov, javnih tribun, okroglih miz kot pomoč za iskanje rešitev ter predvsem predstavili primere dobrih praks samozaposlovanja, zagotavljali pomoč pri natečajih in razpisih, ki spodbujajo ustvarjalnost in podjetnost mladih. Vsekakor je naše poslanstvo poskrbeti, da so mladi slišani, in podpreti ukrepe, ki omogočajo, da so tudi upoštevani."

Ekipa ormoške ljudske univerze, katere del je tudi mladinski center Foto: Špela JAMBRIŠKO
Špela Jambriško

Korotajeva verjame, da je vse, v kar se vključijo mladi, koristno in dobra izkušnja za življenje: "Mogoče tega ne prepoznajo takoj, a sčasoma dojamejo. Prostovoljstvo, aktivna družbena participacija in mednarodno mladinsko delo so oblike projektnega dela, ki najbolj sooblikujejo osebnosti, vrednote in življenjske nazore. A tudi neformalno izobraževanje in kulturna ustvarjalnost sta nadvse koristna za mlade in za družbo. V tako širokem naboru vsakdo lahko najde kaj zase," sklene Korotajeva, ki sta ji najljubši kulturna ustvarjalnost in mednarodna mobilnost, kakršna so mladinske izmenjave in prostovoljske službe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta