Markovski piloti bodo vabili na polete z novim letalom

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
07.05.2022 04:00

Že dobrih 30 let v občini Markovci, točneje v Prvencih, deluje Zmajarski klub Lastovka. Pilotom zmajev, jadralnim padalcem in modelarjem se zdaj pridružujejo še piloti ultralahkih letal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letala sta vesela Srečko Čuš, predsednik Zmajarskega kluba Lastovka, in Milan Gabrovec, župan občine Markovci.
Slavica Pičerko Peklar

V Prvencih, tam pri največji lipi daleč naokoli, je mogoče srečati ljubitelje zmajarstva iz občine Markovci, ki so pred 33 leti ustanovili svoj klub in ga poimenovali Lastovka. "Zdaj nas je nekaj več kot 30 pilotov zmajev. Med nami so tudi članice, a je za zdaj je še ni, ki bi samostojno letela, se nam pa pogosto pridružijo pri poletih v paru," pravi Srečko Čuš, predsednik markovskega zmajarskega kluba.

Milan Gabrovec, župan občine Markovci, in pilot Ivan Furjan pred prvim uradnim poletom z novim ultralahkim letalom na vzletišču v Prvencih.
Slavica Pičerko Peklar

Srečali smo se pred dnevi pri njihovem hangarju, ko so vabili na ogled - in polet - svojega prvega ultralahkega letala. "V našem klubu smo aktivni zmajarji, z nami pa so še jadralni padalci in modelarji. Zdaj smo veseli še ene nove pridobitve, dvosedežnega ultralahkega letala, s katerim bomo lahko leteli ne le mi sami, pač pa bomo na turistične oglede naše občine in Ptujskega polja lahko popeljali še koga. Želja, da bi imeli eno tako manjše letalo, je stara že več let, dolgo smo iskali možnosti, kako do denarja. Novo stane okoli 120 tisoč evrov, to naše je bilo pol cenejše, a še vedno nam brez finančne pomoči Občine Markovci ne bi uspelo. Domača občina nam je zagotovila dobro tretjino denarja, preostalo smo zbrali člani kluba in zdaj se nas kar nekaj članov že šola za pilota ultralahkega letala," pravi Čuš.

Ultralahko letalo Zmajarskega kluba Lastovka.
Slavica Pičerko Peklar

"Vse več je ljudi, ki kot turisti obiskujejo naše kraje, kolesarijo in hodijo tod naokrog, mi jim bomo v prihodnje omogočili tudi kak polet z našim dvosedežnim ultralahkim letalom. Veseli smo vsakega obiskovalca, velja pa, da smo tukaj predvsem ob koncih tedna, ko imamo čas, in takrat vsem tudi radi kaj povemo o svojem delovanju. Včasih se že najde kdo, ki poleti z nami, zdaj pa bomo to svojo ponudbo lahko še obogatili," vabijo v svojo družbo markovski zmajarji. Dodajajo, da je lepo že sesti tja pod lipo in opazovati zmajarje, ki se, če je vreme primerno, radi pridružijo pticam na nebu. S člani Zmajarskega kluba Lastovka se je novega ultralahkega letala veselil tudi Milan Gabrovec, župan občine Markovci, ki je rade volje in brez strahu sedel v letalo in se popeljal naokoli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta