Aeroklub Ptuj: Letalci vabijo v svoje vrste. Pri njih se zmeraj kaj dogaja

Slavica Pičerko Peklar
05.12.2021 04:00

Ptujski aeroklub ima dolge korenine, delujejo od leta 1954. So poznani kot organizatorji številnih mitingov in tekmovanj, vabijo pa tudi v letalsko šolo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Aeroklub Ptuj ima dolgo in tudi tekmovalno uspešno zgodovino. Foto: Slavica Pičerko Peklar

Slavica Pičerko Peklar

Vreme nam ob srečanju ni bilo naklonjeno, saj je Ptujsko polje prekrivala jesenska megla in je bilo na letališču v Moškanjcih, kjer domuje Aeroklub Ptuj, komaj kaj videti, a zato smo imeli čas za klepet in ogled letal, ki jih v hangarju hranijo člani kluba, enega najbolj aktivnih pri nas.

V nebo je poletelo le živorumeno letalo, ki ga je vešče na daljavo pilotiral eden od članov modelarske sekcije. Ti so zelo dejavni, tudi v osnovnih šolah delujejo modelarski krožki, pravi Aleksander Čuš, predsednik ptujskega aerokluba, ki ima 150 članov, pilotov motornih, ultralahkih in jadralnih letal pa padalcev, ki s svojimi natančnimi doskoki na cilj prinašajo medalje z domačih in tujih tekmovanj. "Aeroklub Ptuj ima dolgo tradicijo, saj naše korenine segajo v leto 1954. Zdaj v klubu deluje pet sekcij, člani teh pa so zelo uspešni tudi na tekmovanjih. V svoje vrste vabita motorna in ultralahka sekcija. Po številu članov je naša najštevilnejša sekcija jadralna in ob udeležbah na raznih tekmovanjih večkrat tudi organizira tekmovanja na domačem letališču. Vedno je veliko zanimanja za vključitev v padalsko in že omenjeno modelarsko sekcijo," omenja Čuš in doda, da vsako leto vabijo tudi v letalsko šolo, v kateri šolajo pilote in padalce.

Tinkara in fantje, ki bodo spomladi že samostojno (po)leteli Foto: Slavica Pičerko Peklar

Slavica Pičerko Peklar

"Šolanje je zahtevno, a vsak, ki želi leteti, si lahko pri nas uresniči sanje. Prav zdaj poteka teoretični del šolanja, spomladi, ko nam bo vreme spet naklonjeno, pa bomo sedli v letala. Po kakem letu šolanja kandidati že obvladajo samostojno letenje. Kar nekaj je doma in tudi na tujem pilotov večjih potniških in tovornih letal, ki so prav pri nas začeli spoznavati svet letalstva. Še več nas je, ki letimo tukaj, za lastno zadovoljstvo in v veselje sopotnikov, ki se z nami vkrcajo v športna letala in naredimo kak krog nad domačim svetom. No, pa tudi kak daljši polet čez Slovenijo," pravi Janez Lovrec, podpredsednik ptujskega aerokluba, ki je, kot vsi na letališču, ponosen na kolege, ki jim je lanskega junija uspelo preleteti več kot tisoč kilometrov z jadralnim letalom, ki je poletelo prav s ptujskega letališča.

V aeroklubu deluje pet sekcij, tudi modelarska. Foto: Slavica Pičerko Peklar

Slavica Pičerko Peklar

Letalska šola privablja mlade

Vodja letalske šole Tomaž Bezjak razlaga, da se v tečaj za pilota jadralnega letala lahko vključijo kandidati, ki so stari najmanj 14 let, tisti, ki želijo pilotirati motorno ali ultralahko letalo, pa morajo biti stari vsaj 16 let. A eni in drugi potrebujejo za letenje zdravniški pregled. "Teoretičnemu delu šolanja sledi praktično usposabljanje, ki poteka po korakih, saj je za samostojno letenje treba naleteti več deset ur v spremstvu učitelja oziroma opraviti več deset startov." Veseli so vsakega novega člana in tudi starostnih omejitev navzgor skoraj ni, poudarjajo sogovorniki in pravijo, da imajo v aeroklubu v lasti večje število različnih letal in padal, tako da njihovi člani lahko letijo v šestih motornih letalih različnih tipov, imajo eno ultralahko letalo in osem jadralnih. Za potrebe jadralnega letenja imajo v klubu vitlo, ki precej poceni šolanje in je tudi za gledalce zelo atraktivna.

Na letališču se vedno kaj dogaja. Foto: Slavica Pičerko Peklar

Slavica Pičerko Peklar

"Naši člani, vešči piloti, omogočajo vožnjo z letali tudi obiskovalcem, saj je zanimanja za tovrstne polete vse več. Omogočamo tudi skoke s padali v tandemu," dodaja Čuš. Da je pri njih pestro, pa pritrjuje Stanko Rogina, ki leti že 52 let: "Od 18. leta sem vsak prost dan na letališču. Letim z vsemi letali, kar jih imamo. No, s padalom pa še nisem skočil." Pri 71 letih je eden najstarejših aktivnih pilotov tudi Milan Kralj, upravnik letališča: "Bil sem eden najmlajših učiteljev motornega letenja v nekdanji skupni državi. Zelo ponosen sem na naše mlade, ki vsak prost trenutek izkoristijo za delo v klubu." Spomladi, pravijo Tinkara in trije fantje, bi radi že samostojno poleteli z jadralnim letalom: "A šolanje ni kar tako, treba je kar nekaj učenja. Ampak zato, da bomo lahko samostojno poleteli, se bomo potrudili."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta