Miklavž na Dravskem polju: Občinska uprava začasno v Dravski Dvor

Damijan Toplak Damijan Toplak
06.06.2020 05:00

Miklavški župan Egon Repnik in Jože Hartl, direktor in lastnik celjskega podjetja Ges, sta v ponedeljek podpisala pogodbo o obnovi poslopja, v katerem deluje miklavška občinska uprava. Dela bodo celjski gradbinci pričeli prihodnji teden, prenova pa naj bi bila končana v 135 dneh oziroma v drugi polovici septembra ali v začetku oktobra. Med prenovo miklavške občinske stavbe bo občinska uprava predvidoma do septembra preseljena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je videti miklavška občinska stavba zdaj, pred celovito (energetsko) prenovo.
Damijan Toplak

Investicijska vrednost projekta s projektno dokumentacijo je bila 874 tisoč evrov, od tega je približno 200 tisoč evrov predvidenih za energetsko sanacijo stavbe, pri čemer bo do 78 tisoč evrov sredstev zanjo pridobljenih iz kohezijskih sredstev s strani infrastrukturnega ministrstva. Spodbudno je, da bodo sama gradbena dela (brez projektne dokumentacije) namesto sprva predvidenih 825 tisoč evrov zdaj miklavško občino stala 625 tisoč evrov z DDV ali dvesto evrskih tisočakov manj in da se zaradi te investicije ne bo zamaknilo letošnje nadaljevanje gradnje kanalizacije v naselju Dravski Dvor, prav tako ne za prihodnje leto načrtovana širitev miklavške osnovne šole. Občina se bo sicer za to in še za druge investicije letos zadolžila za 540 tisoč evrov.

Po podpisu pogodbe sta si segla v roke Jože Hartl, direktor in lastnik celjskega podjetja Ges (levo), in miklavški župan Egon Repnik.
Damijan Toplak

Čez slabe štiri mesece končana prenova

"Sedanja občinska stavba v osnovi ni bila grajena za delovanje organov lokalne skupnosti, ampak je bilo tu šolsko poslopje. Pričakujemo, da bomo čez štiri mesece na tem prostoru dobili lepšo, obnovljeno in energetsko varčno (občinsko) stavbo. Pri investiciji zasledujemo tri cilje - znižanje porabe energije, saj je trenutno to energetsko ena najbolj potratnih stavb v občini, boljše pogoje za delo občinske uprave, ki bo v času prenove, predvidoma do konca septembra, delovala v domu krajanov v Dravskem Dvoru, in da bo prenovljena stavba občanom bolj prijazna. Za to bo med drugim poskrbljeno z novim dvigalom, s čimer bo olajšan dostop tudi invalidom. Zanje in za preostale obiskovalce pa bo na voljo šest dodatnih parkirnih mest pred občinsko stavbo, ki bo po novem ob glavnem vhodu, kjer je bila nekoč poštna poslovalnica, imela še poseben vhod za zaposlene," pojasni miklavški župan Repnik, ki ga zlasti veseli, da naj bi bila investicija za okrog 200 tisoč evrov cenejša, kot je bilo sprva predvideno, za podoben znesek pa bo po nedavno sprejetem interventnem zakonu višja tudi letošnja povprečnina za miklavško občino.

Po novem tudi poroke

V izvajalskih vrstah, tako Jože Hartl iz podjetja Ges, pa pri sami gradnji ne pričakujejo večjih zapletov. Prav tako se bodo potrudili, da obnovo izvedejo v predvidenih časovnih okvirih. Pred kratkim je omenjeno podjetje med drugim dokončalo prizidek pri vrtcu v Račah, pri županu občine Rače - Fram Branku Ledineku, tako miklavški župan, so zato preverili, kako so bili zadovoljni z opravljenim delom celjskega gradbinca, in dobili pozitiven odgovor, kar je bilo ob nizki ceni odločilno, da so se na miklavški občini izmed petih interesentov za prenovo miklavške občinske stavbe odločili prav za celjsko podjetje Ges. Pomembno je bilo tudi to, da med neizbranimi ni bilo pritožb, in lahko sedaj pričnejo čim prej z gradbenimi deli. Zaradi koronavirusa pa po Hartlovih besedah ne pričakujejo kakšnih zastojev, saj so v gradbeništvu že v prejšnjih mesecih lahko delali brez večjih omejitev.
Z izjemo dvigala bodo ostali material oziroma stavbno pohištvo dobavili pri slovenskih dobaviteljih. Največ posegov bo v pritličju občinske stavbe, ki je najbolj dotrajano. Zamenjali bodo leseno stopnišče pa okna in svetila, ki sedaj niso energetsko varčna. Nova bo tudi fasada stavbe. Kot je povedal miklavški župan, bodo v delu stavbe, ki bo protokolarnega značaja, po novem možne tudi poroke. Prav tako bodo zagotovili, da bo imel vsak občinski uslužbenec svojo pisarno, saj se županu Repniku ne zdi primerno, da se tudi po trije stiskajo v isti pisarni, kakor je bilo doslej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta