Na Ptujskem jezeru je letos kres potoval po vodi

Hojka Berlič
08.05.2021 05:00
Brodarsko društvo Ranca Ptuj se ponaša z dolgo, že kar 18 let trajajočo tradicijo organizacije edinstvenega kresovanja pri nas, saj prvomajski kres vsako leto zagori na gladini Drave, v pristanišču Ranca na Ptujskem jezeru. Letos pa so jih prav omejitveni ukrepi ob epidemiji, ki so bili v zadnjem času sicer nekoliko omiljeni, spodbudili, da so storili še korak naprej. Da ne bi prekinili edinstvene tradicije, so se namreč odločili letos znova pripraviti plavajoči kres na Dravi, ki pa je bil za razliko od prejšnjih let potujoč.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potujoči kres na Dravi je letos poskrbel za prav posebno vzdušje.
Brodarsko Društvo Ranca Ptuj

Na ta način so po besedah predsednika društva Emila Mesariča ljudem dali možnost, da kljub razmeram doživijo prvomajski kres, ki so si ga lahko ogledali kar med večernim sprehodom po obrežju Drave, v skladu z vsemi veljavnimi ukrepi za zajezitev epidemije: "To smo izvedli prvič in moram reči, da se je obneslo." Kres si je na obeh bregovih Drave od Term Ptuj pa vse do Rance na Ptujskem jezeru namreč ogledalo precejšnje število Ptujčanov in prebivalcev okoliških krajev." Sicer pa so si, priznava Mesarič, kar nekoliko oddahnili, ko je kres uspešno priplul do Rance: "To potovanje kresa po Dravi namreč ni preprosto. Treba je pluti pod štirimi mostovi, na katerih potekajo tudi najrazličnejše napeljave. Zato je treba biti zelo previden. Naredili smo strateški načrt poti kresa pod mostovi in moram reči, da je vse potekalo varno in brez kakršnihkoli zapletov."

Številni so se odločili za sprehod in ogled kresa na Dravi.
Hojka Berlič

Tradicionalni prvomajski kres na vodi so sicer v društvu, kot se spominja Mesarič, začeli pripravljati ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo leta 2004: "Vedno je tako, da če hočeš kaj narediti, naredi tisto, česar drugi ne. Ob vstopu v Evropsko unijo je bilo seveda veliko kresov, a nobeden ni bil na vodi. Res, da je bil prvi kres zelo težaven, morali smo pokazati kar veliko iznajdljivosti, da smo kresovanje uspešno izpeljali. Po prvem pa smo seveda želeli izpeljati vedno znova še eno, še boljše. In tako smo prišli letos do številke 18."

Nov zagon tradiciji

Po Mesaričevem prepričanju bodo to edinstveno tradicijo ohranjali ne glede na to, dodaja, kje bo na Ptuju organizirano še katero drugo kresovanje, kot je tudi že bilo v preteklosti. Ob letošnjem kresovanju pa so se jim seveda že utrnile tudi nove ideje za prihodnje. Prihodnje leto si tako želijo znova organizirati potujoči kres na vodi do Rance, kjer bi ob njegovem prihodu zagorel še največji kres na vodi. Še posebno presenečenje pa si želijo pripraviti leta 2024, ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta