Na Ptuju mestni sadovnjak. Sadeže bo lahko užival vsak

Hojka Berlič Hojka Berlič
07.05.2022 03:00

Ptujske soroptimistke so na območju ptujskih urbanih vrtov zasadile prvi mestni sadovnjak ob svetovnem dnevu Zemlje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Članice Soroptimist kluba Ptuj so zasadile prvi mestni sadovnjak na Ptuju.
Hojka Berlič

Koliko mestnih otrok ima priložnost utrgati sadež in vanj ugrizniti? Takšna vprašanja so spodbudila članice ​Soroptimist kluba, da so se ob svetovnem dnevu Zemlje odločile zasaditi 23 sadnih dreves in s tem ustvariti prvi mestni sadovnjak na Ptuju. "Prvi Soroptimist klub je bil ustanovljen v ZDA leta 1921. In njihov prvi projekt je bil ekološko naravnan, šlo je za projekt ohranjanja gozda sekvoj s pogozdovanjem. V spomin na prvi projekt ob 100. obletnici smo se v letu 2021 v Soroptimist klubu Ptuj odločile priključiti mednarodnemu projektu soroptimistk Evrope, a zaradi zdravstvene situacije v svetu je uresničen komaj danes. Posadile bomo sadno drevje. S tem smo poskrbele tudi za samooskrbo za nas in za bodoče rodove," je v uvodu v akcijo povedala predsednica Soroptimist kluba Ptuj Mirjana Petrovič Foltin.

Pomagali so tudi najmlajši, saj bodo prav oni lahko v največji meri uživali plodove ptujskega sadovnjaka.
Hojka Berlič

Pri tem so sodelovale s ptujsko občino, ki je za sadovnjak odstopila prostor na območju urbanih vrtov ob Mlinski cesti. Hudomušno so pripomnile, da so imele izjemno srečo, da je ptujska županja Nuška Gajšek tudi članica njihovega kluba in zato ni mogla reči ne njihovemu predlogu. "V občini se trudimo ozeleniti čim večji del občine in posaditi čim več dreves. Sploh ker so to sadna drevesa in ker gre tudi za prehransko varnost, za samooskrbo," je bila zadovoljna Gajškova.

Zbrane je pred akcijo nagovorila predsednica Soroptimist kluba Ptuj Mirjana Petrovič Foltin.
Hojka Berlič

Ob druženju v naravi, kakovostnem preživljanju prostega časa, sadovnjal ponuja plodove, ki jih lahko obiskovalci utrgajo in tudi pojedo. Sadovnjak je v neposredni bližini enote Zvončki ptujskega vrtca, kar bo malčkom omogočilo, da bodo lahko celo leto opazovali drevesa, od prvih listov in cvetov do sočnih zrelih plodov.

Članice kluba so s pomočjo svojih družinskih članov posadile štiri slive, pet hrušk, deset jablan ter po dve nešplji in češnji. Vse sadike so vzgojili pri nas, strokovnjaki pa so izbrali neobčutljive sorte, ki bogato rodijo, vsa drevesa so tudi srednje rasti, da bodo obiskovalci z lahkoto dosegli sadeže.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta