Na Ptuju nova viteza krvodajalstva: Humanost, ki gre iz roda v rod

Hojka Berlič Hojka Berlič
22.08.2020 03:15

V ptujski bolnišnici so se veselili kar dveh novih vitezov krvodajalstva. Stotič sta kri darovala Janez Golob iz Kicarja in Drago Furek iz Dražencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova viteza krvodajalstva sta se z novinarji srečala pred stavbo ptujske enote za transfuzijsko dejavnost.
Hojka Berlič

Da gre preprosto za dejanje humanosti, pomoč drugim, se običajno glasi odgovor na vprašanje, kaj žene tiste, ki desetletja vztrajajo pri darovanju krvi. Med njimi sta 64-letni Janez Golob iz Kicarja pri Ptuju, ki je kri prvič daroval leta 1976, in 53-letni Drago Furek iz Dražencev, ki se je krvodajalcem pridružil leta 1984.

Krvodajalec je bil tudi oče

Pretekli teden sta se oba zapisala med viteze krvodajalstva, kakor imenujejo tiste redke, ki življenjsko tekočino darujejo stokrat. "Občutek je tak kot prvič, ne zdi se mi, da sem daroval že tolikokrat," je ob omenjeni priložnosti dejal Golob, ki bo moral darovanje krvi, ki je skozi desetletja postalo del njegovega življenja, vendarle že kmalu prenehati, saj bo dopolnil 65 let. Drago Furek se je za darovanje krvi kot številni drugi prvič odločil med služenjem vojaškega roka v jugoslovanski vojski: "To je bil način, da si lahko šel kak dan prej domov. Sicer pa je bil tudi moj oče dolga leta krvodajalec in se to predaja iz roda v rod. Zato tudi prvič ni bilo težav in ni bilo strahu, enkrat pač moraš poskusiti." Kri je vredna zlata, ljudje jo vedno potrebujejo in le na tak način lahko pomagaš nekaterim ljudem in jim rešiš življenje, o razlogih za darovanje pravi Furek, ki stotega odvzema ne vidi kot kakšno posebno prelomnico, z darovanjem krvi pa namerava nadaljevati, dokler bo le lahko.

Operacije tudi v poletnem času

Da so izjemno ponosni na take dosežke krvodajalcev, je ob krajši slovesnosti, s katero vedno znova počastijo tiste, ki jim uspe doseči ta pomembni mejnik v krvodajalstvu, poudarila predstojnica Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor Bojana Bizjak. Res pa je, da vsi krvodajalci nimajo take sreče: "Eno je namreč, da so ti ljudje zelo pripravljeni pomagati. Drugo pa je, da imajo srečo, da so tudi zdravi, saj kri lahko darujejo le zdravi ljudje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta