Na Ptuju obrali potomko najstarejše trte na svetu, na trgatvi pomagali tudi vrtčevski otroci

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
18.09.2024 15:00

Na dvorišču ptujskega gradu so opravili tradicionalno trgatev modre kavčine - žametne črnine in dveh drugih sort - ranfola, najstarejše vinske sorte na Slovenskem, in zierfandlerja, rumenega rivčka ali zlate trte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tradicionalne trgatve potomke najstarejše trte, ki v osrčju najstarejšega mesta pri nas simbolizira mestno vinogradniško in vinsko tradicijo, so se udeležili številni zaslužni za to, da trta na dvorišču gradu uspeva že 30 let.
Mo Ptuj

Med številnimi trgatvami, ki se zadnje tedne vrstijo na Ptuju in v okolici, pa jim pri tem nekoliko nagaja dež, so trgatev uspešno izvedli tudi na ptujskem gradu. Na dvorišču ptujskega gradu so opravili tradicionalno trgatev modre kavčine - žametne črnine, potomke najstarejše trte na svetu, ranfola, najstarejše vinske sorte na Slovenskem, in zierfandlerja, rumenega rivčka ali zlate trte. Prvi grozd je utrgal podžupan Mestne občine Ptuj Boštjan Šeruga. 

Tradicionalne trgatve potomke najstarejše trte, ki v osrčju najstarejšega mesta pri nas simbolizira mestno vinogradniško in vinsko tradicijo, so se udeležili številni zaslužni za to, da trta na dvorišču gradu uspeva že 30 let. Na trgatvi so tako za delo med drugim prijeli mestni viničar in direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek, direktor Javnega zavoda za mladino, šport in turizem Matic Ber, 9. ptujska vinska kraljica Lucija Kramer in vinski vitezi, člani Slovenskega reda vitezov vina, omizje Ptuj-Ormož ter vinski vitezi, člani Evropskega reda vitezov vina in drugi.

Podžupan Mestne občine Ptuj Boštjan Šeruga je odrezal prvi grozd.
Mo Ptuj

Že nekaj let je posebnost ptujske mestne trgatve v tem, da pridelek potomk najstarejše trte s ptujskega griča združijo s pridelkom z Destrnika in iz Vidma. Rudi Potrč, član Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice, je v zadnjem letu uspešno kletaril in negoval vino potomk najstarejše trte, ki lepo uspevajo na ptujskem gradu, v občini Destrnik pred viničarskim muzejem, v občini Videm pa v kraju Ljubstava. Za vse tri občine je že peto leto pripravil posebno polnitev steklenic protokolarnega vina modre kavčine oziroma žametovke letnika 2023. Z Andrejem Reberniškom sta protokolarne steklenice slavnostno predala ptujskemu podžupanu Boštjanu Šerugi.

Tradicionalni jesenski dogodek na grajskem dvorišču so pospremili člani Moškega pevskega zbora Jezero pod vodstvom zborovodkinje Marije Stöger. Tudi letošnje trgatve so se udeležili otroci iz Vrtca Ptuj, ob pomoči vzgojiteljev so trgali grozdje ob gradu, sorti ranfol in zierfandler. Po opravljeni trgatvi so bili nagrajeni z malico, za vse sodelujoče pa je sledilo druženje v grajski kleti. Za postrežbo so poskrbeli dijaki Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Šolskega centra Ptuj, sladke dobrote so pripravile članice Društva kmetic Mestne občine Ptuj, vinarji pa so prispevali vinsko kapljico.

Mestni viničar Andrej Rebernišek, podžupan Boštjan Šeruga in 9. ptujska vinska kraljica Lucija Kramer  
Mo Ptuj

Najstarejšemu slovenskemu mestu, ki se ponaša tudi kot mesto trte in vina, je potomka najstarejše trte v ponos vse od leta 1994, ko sta jo na dvorišču ptujskega gradu posadila Ivan Skočir in Albert Gönc. Na mestni občini ob tradicionalnem dogodku že usmerjajo pogled v prihajajoče mesece z vabilom na letošnje martinovanje na Ptuju, 9. novembra na Mestni tržnici, kjer bodo nazdravili novemu vinskemu letniku.

Mo Ptuj
Mo Ptuj
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta