Mariborsko Staro trto bi zaščitili tudi z zakonom

Igor Selan Igor Selan
05.09.2024 15:52

Poslanec SDS Dejan Kaloh je danes v proceduro vložil predlog zakona o Najstarejši trti na svetu; če bo zakon sprejet, bo za financiranje največje mariborske naravne znamenitosti zadolžena država

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bo zakon sprejet, bo država letno za vzdrževanje, organizacijo prireditev in promocijo Najstarejše trte namenila pol milijona evrov
Andrej Petelinšek

Državnozborski poslanec in mariborski mestni svetnik SDS Dejan Kaloh je danes v proceduro vložil predlog zakona o Najstarejši trti na svetu. Kot je povedal Kaloh, želijo predlagatelji zakona z njim zagotoviti varstvo, ohranitev in promocijo mariborske Stare trte, umestiti Slovenijo med vodilne vinorodne dežele, pridobiti vrhunsko in edinstveno protokolarno darilo naše države in trto v najkrajšem možnem času vpisati na Unescov seznam naravne dediščine. "Stara trta bi morala zakonsko biti že zdavnaj zaščitena, če se gremo državo, ki ceni svoje naravne in kulturne vrednote," je prepričan Kaloh.

Kot izhaja iz predloga zakona, bi skrbnik trte še naprej ostal mariborski Zavod za turizem, spremenilo pa bi se financiranje. Za tega bi v prihodnje bila zadolžena država, ki naj bi letno za vzdrževanje, organizacijo prireditev in promocijo trte namenila pol milijona evrov. Ob tem bo trta, če bo zakon sprejet, dobila tudi protokolarnega skrbnika, ki naj bi bil vsakokratni aktualni predsednik države. "Najstarejša trta na svetu že od slovenske osamosvojitve dalje ni zgolj lokalna znamenitost, ampak predstavlja pomemben del slovenske kulturne in naravne dediščine, ki je tudi mednarodno priznana. Kot takšna zagotovo zasluži državno zaščito in regulacijo, ki bosta zagotovili ohranitev tega edinstvenega naravnega spomenika. Z zakonom o Najstarejši trti na svetu se tako ustvarijo možnosti za ustreznejšo varstvo in ohranitev te neprecenljive naravne vrednote Slovenije, ki je hkrati tudi del svetovne naravne dediščine. To bo omogočilo krepitev mednarodne prepoznavnosti Slovenije kot izjemne turistično-vinske destinacije ter ohranjanje bogate slovenske kulturne in naravne dediščine še za prihodnje rodove," med drugim piše v predlogu zakona, ki sta ga Kalohu pomagala pripraviti še nekdanji mariborski podžupan Danilo Burnač in aktualni mestni viničar Stane Kocutar.

Andrej Petelinsek

Ob financiranju bi zakon uredil tudi status Najstarejše trte, določil območje njene rasti, zagotovil vizijo in poslanstvo ter načela, cilje in naloge skrbstva, predviden je tudi strokovni nadzor nad izvajanjem teh nalog in upravljanjem. Ob tem predlog zakona predvideva tudi stroge kazni. Posameznik, ki bi denimo poškodoval steblo, korenine, veje, brajdo, trgal listje in plodove ali kakorkoli drugače poškodoval trto, ali bi ob steblu in na korenine ter v okolico izlival odpadne vode, detergente in druge strupene tekočine, bi se denimo kaznoval s kar 25 tisoč evri denarne kazni.

Sašo Bizjak

Predlog zakona, pod katerega se je ob Kalohu podpisalo pet poslancev SDS (Jože Tanko, Alenka Jeraj, Eva Irgl, Anže Logar in Andrej Hoivik) in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, bo zdaj romal v obravnavo na odboru za gospodarstvo. Kot še pove Kaloh, upa, da bo predlog dobil široko podporo poslancev, pri čemer računa predvsem na poslance s štajerskega konca, ne glede na strankarsko pripadnost, saj gre po njegovem mnenju za nadpolitično in nadideološko zadevo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta