Nastanitvena podpora v okviru programa Kamra društva Ars Vitae

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
08.05.2021 06:25
Eden od petih projektov. Leta delovanja so pokazala, da je pomoč sodelavcev ptujskega društva in prostovoljcev še kako dobrodošla, nujna in potrebna
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kamra deluje na ptujskem Zadružnem trgu. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Dejavnosti društva Ars Vitae so vse bolj prisotne v vsakdanjem življenju Ptujčanov, pa tudi okoličanov. To se je pokazalo v zadnjem letu, saj bi brez svetovalno-preventivnega programa Mostovi, Dnevnega centra za otroke in mladostnike, svetovalnice Kapljica in projekta Donirana hrana marsikdo še težje preživel vsakdan, poln negotovosti. Njihov je tudi progam Kamra, namenjen brezdomcem, ki je v zadnjem letu doživel nekaj sprememb.

Renata Štopfer, predsednica društva Ars Vitae Ptuj: "Program Kamra tudi v letu 2021 izvajamo v obliki nastanitvene stanovanjske podpore z individualizirano psihosocialno in krizno pomočjo, smo pa v dogovoru z Mestno občino Ptuj (MOP) zavetišče preoblikovali v nastanitveno stanovanjsko podporo, saj smo s tem uporabnikom, ki prenočujejo v Kamri, lahko zagotovili dalj časa trajajočo namestitev, ki lahko zdaj traja do dve leti. Problem uporabnikov, ki smo jih namestili v zavetišču, je bil pogosto odsotnost izhodnih rešitev, uporabniki so namreč zelo težko prišli do trajnejše namestitve zunaj zavetišča."

240 evrov za mesec bivanja

"Program Kamra financira MOP v višini dobrih 39 tisoč evrov. Sredi aprila smo prejeli tudi sklep ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je prav tako finančno podprlo naš letošnji program. V Kamri so prednostno in dolgotrajno nameščeni uporabniki iz MOP, ki je glavni naročnik in financer programa. Ob dolgotrajni namestitvi imamo dve postelji še vedno predvideni za krizne namestitve, na voljo sta tudi za potrebe uporabnikov iz drugih občin. Te smo lansko leto obvestili, da bomo v letu 2021 za njihove občane omogočali krizne namestitve do enega meseca, in sicer na podlagi soglasja občine in ob plačilu prispevka za namestitev njihovega občana v višini 240 evrov. V letu 2021 ne zagotavljamo več 24-urne prisotnosti zaposlenih v programu, zato so stroški programa manjši, zahteva pa program v tej obliki več samostojnosti in odgovornosti nastanjenih uporabnikov," razlaga Renata Štopfer, ki dodaja, da je tačas zasedenih vseh pet postelj za trajno namestitev, vsi nameščeni pa so občani MOP: "Obe krizni namestitvi sta se izpraznili konec meseca aprila, tako da lahko spet pomagamo v primerih kriznega ukrepanja. Se pa v naš program Kamre vse delovne dni v tednu vključuje tudi do 15 zunanjih uporabnikov, ki jim pomagamo reševati različne stiske."

Renata Štopfer (levo) Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica Pičerko Peklar

In komu je namenjen nastanitvena podpora? Kot pravijo v Kamri, gre za pomoč do petim brezdomnim osebam, ki so brez ustrezne in varne nastanitve in so motivirane za reševanje svoje življenjske situacije. V programu lahko bivajo do 24 mesecev. Vsem uporabnikom programa Kamra je na voljo individualizirana psihosocialna podpora, ki zagotavlja intenzivnejšo pomoč in podporo na različnih življenjskih področjih, v vseh fazah reševanja njihove življenjske situacije, in ponuja informiranje, svetovanje, zagovorništvo, spremljanje, podporo in pomoč pri urejanju socialnega statusa.

Krizna pomoč je namenjena takojšnjemu reševanju kriznih situacij posameznikov, ki zaradi različnih okoliščin ostanejo brez strehe nad glavo. Krizna namestitev lahko traja do enega meseca, uporabnikom pa ta čas omogočajo bivanje, ki vključuje skrb za osebno higieno in pripravo obrokov, kar je na voljo tudi drugim zunanjim brezdomnim uporabnikom.

Pomoč je poiskalo 170 ljudi

Doslej so v programu Kamra pomagali več kot 170 uporabnikom, od teh je bilo 68 uporabnikov v Kamri tudi nastanjenih, prihajali pa so iz širšega ptujskega okolja. Vprašanje, ali podpirajo program Kamra, smo naslovili tudi na več občin spodnjega Podravja, ki načeloma podpirajo tovrstno pomoč, a se zatika pri denarju, saj mesečna nastanitev enega uporabnika v Kamri stane 240 evrov.

Kamra deluje na ptujskem Zadružnem trgu. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Da za brezdomce poskrbijo sami, odgovarjajo v občini Kidričevo. Tako ravnajo tudi v občini Cirkulane. Stanislav Glažar, župan občine Hajdina, poudarja, da podpirajo tovrstne socialne programe, ki pa morajo biti z vidika financiranja zelo jasno zastavljeni. Občina Markovci je v proračunu za preteklo in sedanje leto zagotovila sredstva za delovanja programa Kamra.

"Podali smo tudi podpisano izjavo o sodelovanju in podpori programu Kamra. Žal dlje od tega ni prišlo. Mi imamo skupno postavko za humanitarno delovanje, v kateri smo za leto 2021 povečali sredstva ravno za namestitveno stanovanjsko podporo v programu Kamra, kjer naj bi bila namestitev za naše občane mogoča za čas enega meseca," pravi Marinka Bezjak Kolenko, direktorica občinske uprave v Markovcih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta