Nežka Orešnik pomaga podjetjem: Ko bi le imel dan več ur

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
07.12.2021 06:15

Sama je ustvarila podjetje Marketing socialnih medijev. Prleškim podjetjem, ustanovam in posameznikom pomaga do večje prepoznavnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nežka Orešnik 

Osebni arhiv

Inženirka medijskih komunikacij Nežka Orešnik s Koga o sebi pravi, da je v prvi vrsti mlada mamica in partnerka. A ob tem je tudi ustvarjalka spletnih medijskih vsebin: "Po domače: fotografiram, snemam in pišem besedila za facebook in instagram profile prleških podjetij, ustanov in posameznikov."

Prisiljen si se znajti

Podjetje Marketing socialnih medijev je kar sama ustanovila oktobra 2019 zato, da bi pomagala domačim podjetnikom pri promociji in prepoznavnosti na socialnih omrežjih. Na začetku podjetniške poti ji je bilo zelo težko: "Stopiti pred ljudi, se predstaviti, navezati stike, poiskati delo ... Še danes ni enostavno, a nekako mi je uspelo, znašla sem se in danes sem bogatejša za nešteto izkušenj, ki jih sicer zagotovo ne bi doživela. V podjetništvu si se prisiljen znajti, iskati pot, prave ljudi, ki spoštujejo delo in so pripravljeni plačati za pripravljene vsebine."

V ormoškem podjetniškem inkubatorju rada vodi delavnice za podjetja in ustanove. 

MPI Ormož

Pravi, da je imela tudi nekaj neprijetnih izkušenj: "Včasih je pač treba reči tudi ne - in tega se je prav tako treba naučiti. Ampak vse to je zanemarljivo. Ko pogledam nazaj, se spomnim le prijetnih sodelovanj, ki sem jih imela. Lahko povem, da danes, po dveh letih, še vedno sodelujem s svojo prvo stranko. Poiskala sem si ljudi, stranke, ki spoštujejo mene in moje delo, jaz pa seveda njih in njihovo delo. Takšna sodelovanja so najprijetnejša."

Počne to, v čemer uživa

Zakaj se je odločila ravno za ustvarjanje na področju socialnih omrežij in marketinga? "Preprosto, želela sem si početi to, v čemer uživam, kar mi je v izziv. Imam svoj prostor za kreativnost, obenem pa sodelujem in se povezujem z drugimi podjetniki. Svoj čas in delo sem si želela prilagoditi in več časa preživeti z družino, z dvema otrokoma in partnerjem," odvrne Orešnikova. O podjetništvu, pravi, sprva ni veliko vedela, saj ne prihaja iz podjetniške družine. Zato je iskala pomoč: "Odkrila sem Mrežni podjetniški inkubator (MPI) Ormož in direktorica Polona Kukovec Lakota mi stoji ob strani že od začetka. K njej sem prišla z zamislijo, da bi odprla podjetje, sama pa še nisem prav vedela, kaj točno bi počela. Polona me je vodila skozi celoten proces, od točke nič do točke, kjer sem danes." Težko si predstavlja, kako bi bilo brez pomoči MPI, ki jo še vedno dobiva. Preko inkubatorja je spoznala veliko strank, prav tako pa je o svojem znanju v sodelovanju z njim že nekajkrat predavala in izvedla več delavnic.

Zaupanje je ključno

Njen cilj je bil in je še vedno pomagati prleškim podjetnikom, ustanovam in posameznikom pri prepoznavnosti: "Današnji svet se dogaja na spletu. Sama sicer menim, da je najboljši marketing še vedno od ust do ust, pa vendar vsak želi še pokukati na splet, ali je res tako. Dobro pripravljena vsebina na spletnih straneh, facebook in instagram profilu je zelo pomembna. Preko tega gradimo zaupanje s svojimi potencialnimi strankami."

Pravi, da so ljudje v ormoškem okolju, ki niso toliko prisotni na spletu, potrebovali nekaj časa, da so njeno delo sprejeli kot poklic, nekaj, za kar je treba plačati. In da je koronski čas marsikomu odprl oči: "Danes je pomembno biti prisoten na spletu. Ker pa najdemo poplavo podjetij in izdelkov, je konkurenca močna, zato šteje, če je vsebina kakovostna."

Osebni arhiv

Med načrti Orešnikova omenja, da bo z veseljem še naprej pomagala tudi vsem, ki si želijo vsebine ustvarjati sami: "Nekateri potrebujejo le kakšen nasvet, drugi začrtan oris, česa se lotiti in kako, spet tretji pomoč za načrt ustvarjanja vsebin. Moji načrti so veliki in glava je polna zamisli. Ko bi le imel dan več ur ... Sodelujem s podjetji, ki ustvarjajo čudovite izdelke, izvajajo storitve, pomagam jim pri promociji in to si želim početi tudi v prihodnosti."

Delo opravlja z veseljem in ob tem neizmerno uživa: "Ni enostavno imeti podjetja, preživeti iz dneva v dan, iz meseca v mesec, še težje je v tem obstati. Treba je vztrajati in poiskati prave ljudi - take, ki verjamejo vate, te spoštujejo. Hvaležna sem za vse izkušnje in napake, saj se iz teh naučimo največ."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta