Odprta kuhna na Ptuju: Znova diši po dobrotah različnih slovenskih regij in svetovnih kuhinj

Hojka Berlič Hojka Berlič
27.07.2024 18:08

Na Ptuju letos prvič gostuje priljubljena kulinarična tržnica Odprta kuhna, predstavlja se več kot 20 obedovalnic iz vse Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odprta kuhna na Ptuj prinaša okuse z vsega sveta. 
Hojka Berlič

Danes za večino domačinov in obiskovalcev Ptuja ni bilo glavno vprašanje, kje jesti, temveč predvsem, ali poskusiti kaj že preizkušenega ali pa raziskovati nove okuse. V najstarejšem mestu je namreč znova zadišalo po dobrotah iz različnih slovenskih regij in svetovnih kuhinj, saj se je tam ustavila poletna izdaja pisane kulinarične karavane Odprte kuhne, ki je od leta 2017 do danes v mestu gostovala desetič.

Odprta kuhna na Ptuju
Hojka Berlič
Hojka Berlič

Izbira jedi je bila tudi tokrat pestra, saj je več kot dvajset obedovalnic iz vse Slovenije postreglo s svetovno kulinariko, domačimi jedmi, dobrotami z žara in posladki. Na svoj račun so prišli tako mesoljubi ter ljubitelji rib in morskih sadežev kot tudi vegetarijanci in vegani.

Med ponudniki je bila znova tudi ptujska gostilna Grabar. "Tokrat si želimo obiskovalcem čim bolj približati okuse Ptuja. Tudi v vseh teh letih, odkar naša hiša obratuje, želimo ponujati čim bolj sezonsko in lokalno hrano," je ponudbo povzela Alenka Grabar, ki pravi, da je pravzaprav počaščena, da so pred petimi leti dobili možnost, da sodelujejo z Odprto kuhno: "Čutiti je dober ekipni duh med vsemi gostinci, ki prihajajo iz vse Slovenije. Rada sem zraven."

Hojka Berlič

Na Ptuju pa se je tokrat prvič predstavil ljubljanski LjuBao, ki je letos tudi novinec odprte kuhne. "Radi imamo hrano in radi preizkušamo nove stvari. Všeč nam je dinamično delo. Slišali pa smo tudi, da je Ptuj odlična kulinarična destinacija. Ponujamo zlitje japonske in slovenske kulinarike. Zlitje je prihodnost," je prepričan Marko Lukič.

Hojka Berlič
Hojka Berlič

Da so vedno še posebej zadovoljni z dogajanjem prav na Ptuju, je poudaril tudi eden od prepoznavnejših obrazov Odprte kuhne, kuharski mojster Karim Merdjadi, specialist sladic: "Enkratni domačini, dober odziv, tudi vreme nam danes služi. Morda je malce vroče, a saj je poletje." Kot je še dodal, je sodelovanje s to kulinarično karavano ena velika možnost, da svojo ponudbo predstavijo po mestih v Sloveniji, spoznajo nove ljudi in se s svojo kulinariko približajo domačinom: "Predvsem pa mi je pomemben ta neposredni odziv. Stranka mi takoj pove, kaj je dobro in kaj ne, kar nam veliko pomeni. Stranke pa največkrat seveda želijo makrone in brownije."

Odprta kuhna na Ptuju
Hojka Berlič

Odprta kuhna na Ptuju pa je znova dokazala, da to ni le priložnost za pokušanje raznovrstnih specialitet in okusov, temveč tudi dogodek, ki ga zaznamuje druženje ob hrani. Dogajanje Odprte kuhne, ki se bo na Mestnem trgu odvijalo danes še vse do 21. ure, bodo namreč številni zagotovo združili še s sobotnim dogajanjem festivala Arsana. Večer bo najprej ob 19.30 postregel s Hauptmanom v Domu kulture MuziKafe, ob 21. uri pa na Mestni tržnici še z enim od festivalskih vrhuncev, koncertom Magnifica ter z after partyjem ptujske zasedbe Laganini ob 23. uri v Kavarni Bodi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta