OŠ Miklavž: V novo šolsko leto s tremi novimi učilnicami in prenovljeno jedilnico

Damijan Toplak Damijan Toplak
13.08.2022 03:00

Prihajajoče šolsko leto bodo na Osnovni šoli Miklavž na Dravskem polju pričakali s tremi novimi učilnicami, ki bodo matične učilnice za učence razredov 5. b, 5. c in 6. a.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dušanka Mihalič Mali pred prizidkom, v katerem bodo tri nove učilnice
Damijan Toplak

Kot je povedala Dušanka Mihalič Mali, ravnateljica miklavške osnovne šole, katero s podružnično šolo v Dobrovcah obiskuje 650 učencev (od tega v Dobrovcah do vključno petega razreda okoli sto otrok), bodo do konca avgusta obenem povečali prostore šolske jedilnice, kjer bo lahko hkrati obedovalo 210 učencev, a še zmeraj bodo imeli malico v dveh skupinah. Mihalič Malijeva še pove, da z izjemo obdobja razglašene epidemije koronavirusa v šolski kuhinji niso pripravljali obrokov za uporabnike zunaj šole.

Dušanka Mihalič Mali, ravnateljica OŠ Miklavž na Dravskem polju, pred dograjenim prizidkom, v katerem so tri nove učilnice.
Damijan Toplak

"V treh novih učilnicah bomo nadomestili pouk, ki se je doslej izvajal v šolski knjižnici in računalniški učilnici, medtem ko pouk v eni od telovadnic za zdaj ostaja. Ker število vpisanih otrok v Miklavžu in Dobrovcah ostaja približno enako, bomo za zdaj rešili prostorsko stisko s pomanjkanjem učilnic, kar je sicer posledica nenehnega priseljevanja v miklavško občino," razlaga ravnateljica, ki jih petletni mandat poteče 1. oktobra 2025. Ker pa že izpolnjuje pogoje za upokojitev, bo delala le še dve šolski leti, nakar se bo upokojila.

Večja bo tudi jedilnica.
Damijan Toplak

Da gredo v Miklavžu gradbena dela h koncu, saj se izvajajo zaključna montažna in slikopleskarska dela, prav tako se ureja dokumentacija za pridobitev uporabnega dovoljenja, potrdi tudi miklavški župan Egon Repnik. Izvajalec del je celjsko podjetje Ges, celotna investicija dozidave treh učilnic in jedilnice pa je ocenjena na 582.394 evrov, za namen reševanja v primeru požara in evakuacije pa dodatnih 240.217 evrov, torej skupno 822.611 evrov. Investicija je v celoti financirana iz občinskega proračuna, zamuda pa je nastala zaradi objektivnih okoliščin s pomanjkanjem določenih gradbenih materialov na trgu in situacije s koronavirusom. "Dozidava bo srednjeročno zadostovala za potrebe šolskega okoliša Miklavž, dolgoročna perspektiva pa je nepredvidljiva, a prostorske stiske ni pričakovati," meni župan Repnik.

Celjsko podjetje GES izvaja dozidavo učilnic in jedilnice na miklavški osnovni šoli.
Damijan Toplak

Medtem pa ravnateljica dolgoročno rešitev za prostorsko stisko v šoli vidi v izgradnji samostojne devetletke v Dobrovcah: "Po mojem bi bila primerna lokacija ob športnem igrišču, kjer bi zgradili novo šolsko poslopje." V miklavški občini pa pravijo, da bodo še letos preverili kam in kako s podružnično šolo v Dobrovcah. "Smiselno je, da se šola širi na obstoječem prostoru, saj je ta v središču kraja. Gradnja nove devetletke ob športnem parku sicer ima nekaj primerjalnih prednosti v primerjavi z obstoječo lokacijo, a bi bila v tem primeru investicija najbrž precej dražja. Ko bosta izdelani prostorska preveritev dograditve na obstoječi lokaciji in idejna zasnova s finančno oceno investicije, bo lažje presojati varianto izgradnje nove šole ob športnem parku," meni miklavški župan.

Ob miklavških šolskih igriščih so med tem tudi že postavili fitnes na prostem, šola pa je s približno 6500 evri lastnih sredstev poskrbela za prepleskanje štirih učilnic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta