Končno bodo prenovili najslabšo cesto v miklavški občini

Damijan Toplak Damijan Toplak
21.05.2022 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uredili bodo prvega od treh Miklavških ribnikov.
Igor Napast

Občinski svetniki občine Miklavž na Dravskem polju so na zadnji seji potrdili dva večja investicijska projekta - prenovo Uskoške ulice med naseljema Skoke in Rogoza ter vzdrževalno-sanacijska dela na prvem od treh Miklavških ribnikov z ureditvijo sprehajalne poti v delu Dravske kolesarske poti. Prenova Uskoške ulice, kar bo v celoti financirala miklavška občina, bo stala 542 tisoč evrov, prenovili pa bodo 600 metrov cestišča, ki je po bilo po besedah župana Egona Repnika v najslabšem stanju v celotni občini. Ob cesti bodo na eni strani urejene površine za pešce in kolesarje ter javna razsvetljava. Investicija bo izvedena še to leto, z deli bodo pričeli konec tega meseca.

V vrednosti 525 tisoč evrov bodo predvidoma do konca leta 2024 uredili še prvega od treh Miklavških ribnikov. Odstranili bodo mulj ter ob njem uredili brežino ribnika in sprehajalno pot. Občina vidi na tem območju možnost za turistični razvoj občine, zato je predvidena tudi ustrezna gostinska ponudba, obenem je v ospredju skrb za naravo, ohranjanje različnih živalskih in rastlinskih vrst.

Manj kršitev javnega reda

Svetniki so se med drugim seznanili še s stanjem varnosti v občini. Simon Premzl, načelnik Policijske postaje Maribor II, je povedal, da je bilo lani obravnavanih 68 kaznivih dejanj, od tega je bilo 42,6 odstotka raziskanih. 62 je bilo še kršitev s področja javnega reda in miru ter splošne varnosti ljudi in premoženja, kar pa je pol manj kot predlani. Po drugi strani je bilo lani 39 prometnih nesreč ali polovico več kot predlani, ko pa je bilo zaradi epidemije bistveno manj cestnega prometa. Smrtnih žrtev v prometu lani ni bilo, ena oseba pa je bila huje poškodovana. Na splošno so bile varnostne razmere stabilne in ugodne, še več pa bo treba postoriti za ozaveščanje o varnosti, meni Premzl. Za svojo dolgoletno udejstvovanje so Milan Podjaveršek, Rok Ozmec in policist Borut Horvat pretekli torek na seji občinskega sveta občine Miklavž na Dravskem polju prejeli državna priznanja Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu.

Potrebovali bodo denar za izplačilo regresa

Ravnateljica OŠ Miklavž na Dravskem polju Dušanka Mihalič Mali pa je poročala, da je miklavška osnovna šola ob koncu lanskega leta imela 27.400 evrov kumulativnega presežka, a bodo kljub temu za junijsko izplačilo regresa za zaposlene zaprosili občino kot ustanoviteljico zavoda za likvidnostno pomoč. Šolo namreč bremenijo enormne podražitve hrane. Dejala je še, da se nadaljuje dograditev miklavške osnovne šole, zato bodo že kmalu rešili prostorsko stisko.

Župan Repnik je še pojasnil, da bo občina v nekdanjih prostorih KZ Hoče v središču Miklavža, v pritličju, uredila dva poslovna prostora, ki bosta v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo za Podravje namenjena (bodočim) podjetnikom pri ustanavljanju njihovih podjetij, v prvem nadstropju stavbe pa ima Javni medobčinski stanovanjski sklad (JMSS) Maribor dve stanovanji za oddajo v najem. Tako občina kot JMSS bosta za rušitev skladiščnih prostorov pri stavbi nekdanje KZ Hoče in za obnovo fasade skupaj namenila 80 tisoč evrov, investicija pa naj bi bila končana letos jeseni.

Župan je še pojasnil, da zaradi nasprotovanja enega od solastnikov zemljišč in dolgotrajnega postopka njegove razlastitve v javno dobro, letos verjetno še ne bo mogla pričeti gradnje kolesarske steze s pešpotjo in javno razsvetljavo na Cesti v Rogozo med Miklavžem in Rogozo. Sporočil je še, da je miklavška občina pristopila h Konvenciji županov za podnebne spremembe in trajnostno energijo, v katero je vključenih že kar nekaj slovenskih občin in s katero želijo dolgoročno doseči zastavljene podnebne cilje EU. Nima pa to nobenih finančnih posledic za občino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta