Pesnik in igralec Tone Kuntner praznuje 80 let. V rodnih krajih so mu pripravili poseben večer

Anita Kirbiš
21.05.2023 03:30

Na Zgornji Velki so v literarno-glasbenem večeru spomnili na njegov pesniški opus, na življenje, pogovor pa je z znanimi gosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lojze Peterle, Jernej Kuntner, Tone Kuntner, Tone Partljič in Edvard Kovač
Anita Kirbiš

Malo je ljudi, ki tako cenijo rodno grudo kakor literat in gledališki igralec Tone Kuntner. V svojih pesmih se rad spominja bregač, Trat, kjer je rojen, in Marije Snežne, ki jo je že tolikokrat opisal. Njegov verz krasi tudi vodnjak pred cerkvijo. V kraju, kjer je preživel otroštvo, so zaznamovali tudi njegov okrogli jubilej. Turistično društvo Klopotec Zgornja Velka je minulo soboto v Krajevni hiši v čast njegovi 80-letnici organiziralo literarni večer. Pisatelj Tone Partljič je tudi z anekdotami in humorno obarvanimi vprašanji povezoval okroglo mizo, pri kateri so sodelovali še sin Toneta Kuntnerja igralec Jernej Kuntner, politik Lojze Peterle, ki je tudi tokrat zaigral na svoje orglice, ter teolog in filozof dr. Edvard Kovač. Spregovorili pa so tudi pedagog in politik Rudi Moge ter literarni ustvarjalec Niko Kolar, ki so vsi Kuntnerjevi prijatelji. Prišli so tudi evropska poslanka Ljudmila Novak, podžupanja občine Šentilj Lidija Šarić, farni župnik dr. Boštjan Lenart in direktorica Mohorjeve založbe dr. Tanja Ozvatič.

S kuliso skromne stare kmečke hiše, s sliko Kuntnerjevih staršev na steni, hlebcem kruha in vinom na mizi, skozi okno pa pogled na cerkev Marije Snežne, so želeli pričarati praznovanje in domače počutje. "Njegova poezija je polna občutkov, misli in izkušenj, ki so zaznamovali njegovo mladost in življenje, s tem pa odpira vrata v nove svetove in perspektive. Ta večer je priložnost, da se spomnimo na njegov prispevek k slovenski kulturi ter se prepustimo čarobnostim njegove poezije," so uvodoma dejali mladi iz TD Klopotec, ponosni, da so lahko zaznamovali to pomembno obletnico ter skupaj podoživljali najpomembnejše trenutke v izjemno ustvarjalnem Kuntnerjevem življenju. Poezija, nostalgija in Partljičev humor so zaokrožili literarni večer. Ob koncu so sledile številne čestitke živemu gradniku naše dežele, slovenskega jezika in slovenske poezije. Organizatorji so izročili Kuntnerju še zimzelen rožmarin v loncu iz kamna, ki je bil pred več kot stoletjem podboj stranskih cerkvenih vrat in je delo domačega zbiratelja in umetnika Leopolda Methansa, ki je visoke goste ta dan gostil tudi v svoji Methansovi hiši in galeriji. Kulturni program so oblikovali še godci in pevci ljudskih pesmi KUD Gabrijela Kolbiča, vsi pa so se zadržali na pogostitvi z domačimi dobrotami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta