Planinsko društvo Ptuj: V gore pojdite z izkušeno družbo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
13.11.2022 04:00

Iz prostorov ob Dravi se je planinsko društvo preselilo v stavbo pod ptujskim gradom, decembra začnejo z alpinistično šolo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi prostori PD Ptuj v Prešernovi ulici
Slavica Pičerko Peklar

Planinsko društvo Ptuj, ki bo čez leto praznovalo že 70 let nadvse aktivnega delovanja, se je pred mesecem preselilo v nove društvene prostore. Planince je zdaj mogoče najti, če niso na kakšnem planinskem pohodu, v Prešernovi ulici 18, kjer so obiska veseli v času uradnih ur - ob torkih od 14. do 16. ure ter ob petkih od 17. do 19. ure. Iz Dravske ulice, kjer je so imeli dolga leta prostore, so se morali preseliti zaradi dotrajanosti stavbe.

A tudi sedanje prostore, ki jim jih je dala v najem Mestna občina Ptuj, je bilo treba temeljito obnoviti. Večino del so člani društva opravili sami - in kot rad pove predsednik društva Miran Ritonja, je za njimi veliko ur prostovoljnega dela, ki so se ga lotili z veliko vnemo. "Prostori so bili zaprti več let, zato je bilo veliko vlage. Stari, plesnivi omet smo odstranili, stene na novo ometali in prepleskali - in zdaj so to resnično lepi prostori, kjer bomo imeli društvene sestanke in srečanja. Veseli pa bomo tudi vsakega obiskovalca, ki se nam lahko pridruži tudi pri dejavnostih," pravijo ptujski planinci.

Čez Plemenice na Triglav
Arhiv PD Ptuj

Ponosni so zlasti na sekcijo najmlajših, ciciplanincev, dejavni so osnovnošolci, tudi mladinci imajo svojo skupino oziroma odsek, zelo aktivni pa so seniorji. "Organiziramo poletni tabor za naše najmlajše, vabimo na družinske izlete. Veliko se dogaja, vsak konec tedna se podamo v hribe in na različne pohode. Organiziramo tudi večdnevne izlete," našteva Ritonja. Ta konec tedna se bodo podali po Levstikovi poti od Litije do Čateža, v soboto, 19. novembra, jih bo srečati na Jurčičevi poti, decembra jih čaka četrta etapa Koroške planinske poti, pa še kak letnemu času primeren pohod je pred njimi.

Prvega decembra ob 18. uri pa začenjajo tudi alpinistično šolo. Kot pravi Sandi Kelnerič, alpinistični inštruktor, vabijo v šolo vse, ki želijo spoznati svet navpičnih sten, in vse tiste, ki si želijo le znanja za varnejše gibanje v zahtevnejšem in brezpotnem gorskem svetu: "Naredili boste prvi korak k varnejšemu obiskovanju gora v vseh razmerah in letnih časih, hkrati pa dobili izkušeno in preverjeno družbo za nadaljnja gorska in plezalna doživetja. Šola vključuje teoretična predavanja, praktične vaje iz vrvne tehnike, trening plezanja in plezalne tehnike, športno plezanje ter plezanje v kopni skali, snegu in ledu. Alpinistična šola se zaključi z izpitom, s katerim tečajnik pridobi naziv mlajši alpinistični pripravnik/pripravnica."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta