Po njegovi zaslugi ne bo zamrlo izdelovanje žvegle, haloške prečne piščali

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
06.06.2020 06:00

Že v dnevniku srednjeveškega popotnika Santonina iz konca petnajstega stoletja je mogoče najti prvo pisno omembo žvegle. Popotnik namreč zapiše, da so žveglači po večerih igrali in vabili na ples. Sicer pa so to glasbilo fantje radi izdelovali in nanj igrali predvsem ob paši živine. Medtem ko trstenke še zna izdelovati in na njih tudi igrati Janez Jurenec, ki izvira za podlehniške občine, tam žvegle izdeluje le še Jože Vidovič iz Sedlaška.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Vidovič, izdelovalec žvegel iz Podlehnika
Lidija Vidovič Plohl

Žvegla in trstenke sta glasbili, ki so ju prejšnji rodovi Haložanov veliko in radi igrali, vendar sta zdaj obe že prava redkost. Medtem ko so trstenke še najbolj podobne panamski piščali, pa je žvegla lesena prečna piščal, ki jo strokovnjaki imenujejo diatonična prečna flavta. Je lesena in ima obliko cilindrične cevi, na eni strani je zaprta s čepom in na drugi odprta.

Izdeluje jih, igra pa ne

Kot pravi Vidovič, se je pred kakimi petnajstimi leti odločil, da se bo preizkusil v izdelovanju tega instrumenta, ko je na radiu slišal, češ da jih menda nihče ne zna več izdelovati. "Zelo na hitro sem se odločil, ker nisem mogel dovoliti, da bi izdelovanje tako pomembne glasbene oziroma kulturne dediščine Podlehnika potonilo v pozabo. Prepričan sem namreč, da moramo Haložani ceniti in iz roda v rod predajati svojo kulturno dediščino," je povedal. Sam sicer ni glasbenik in na žveglo ne zna igrati. A ga zelo veseli, da iz njegovih žvegel znajo glasbeniki izvabiti lepe melodije. Še posebno ga navdaja z optimizmom, da na podlehniških občinskih prireditvah občasno na haloško žveglo zaigra kak mlad glasbenik.

Žvegle so različnih velikosti, najbolj priljubljena je bila dvojka.
Lidija Vidovič Plohl

Včasih pljunejo nanjo

"Če na žveglo dolgo nihče ne igra, jo je treba namočiti v vodo, včasih pa so nanjo pljunili," v smehu doda Vidovič. Povpraševanj po novih žveglah ni pretirano veliko, vendar se trudi za njihov obstoj - brez njega bi veščina izdelovanja zagotovo izumrla. To glasbilo je v Halozah v 18. stoletju izdelovala družina Merc, za njo pa v Podlehniku še dolga leta kolar in glasbenik Izidor Cafuta. Z njegovo smrtjo bi brez Jožeta Vidoviča zato skoraj vse zatonilo v pozabo. Jože svoje znanje rad deli z drugimi in občasno glasbilo z veseljem komu podari, kajti veliko mu pomeni, da kdo še zna nanjo zaigrati ali pa naučiti melodije iz nje izvabljati še druge. Turistično društvo Podlehnik mu je za trud podelilo priznanje za ohranjanje dediščine. Zdaj si želijo še, da bi žvegla postala uradni spominek podlehniškega območja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta