Poglejte, kako mojster intarzij na Ptuju ustvarja podobo Beograda

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
03.07.2022 03:00

Kdor želi videti, kako nastaja intarzija, naj vstopi, vabi Vojo Veličković

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

Do konca poletja bo Vojo Veličković, mojster ustvarjanja intarzij, v pritličju stare meščanske hiše v Murkovi ulici na Ptuju še izdeloval intarzijo, s katero želi povezati dve njemu najdražji mesti na svetu. Po številnih podobah Ptuja, ki ga upodablja z drobnimi koščki lesa, ki jih zlepi v svojevrstno umetniško delo, in potem, ko je v intarzijah upodobil številne druge kraje v Sloveniji, je mojstra nagovoril njegov rodni Beograd.

Ptuj mu je zdaj bližji

"Tam, v Beogradu, se je moje ustvarjalno in za mnoge še vedno nepoznano delo začelo. Vedno se rad vračam med moje ljudi, ki živijo na sotočju Save in Donave. Zdaj uživam življenje tukaj, ob Dravi, in moji Beograjčani vedo, da imam rad svoje rojstno mesto, a po desetletjih življenja na Ptuju, kjer sem si ustvaril družino, mi je Ptuj bližji," pove mojster izdelovanja intarzij, ki se je na pragu 82. leta starosti lotil največjega projekta doslej. Te dni izdeluje štiri krat dva metra veliko intarzijo in v triptihu bo predstavil tri poglede na Beograd. Kako ustvarja, si je že od pomladi mogoče ogledati na sprehodu po starem Ptuju, saj so vrata v njegov začasni atelje vselej odprta, in ko Vojo tam, kleče, ker drugače ne gre, ustvarja podobo Beograda, si je mogoče ogledati, kako nastaja intarzija.

Vojo Veličković s fotografijami Beograda
Slavica Pičerko Peklar

Vzame si čas za pogovore

"Rad bi povezal mesti, ki ju nosim v svojem srcu, in zdaj, s to intarzijo, mi bo to tudi uspelo. Pogovarjam se že z mojimi Beograjčani, kje bomo sliko v lesu, ki jim jo bom podaril, razstavili, in če bo vse, kot si želim, bomo jeseni vabili na prijateljski dogodek," napoveduje mojster Vojo, eden tistih Ptujčanov, ki jih je vselej lepo srečati na sprehodu v mestu. "Vedno si vzamem čas za pogovore, na teh mojih poteh po mestnih ulicah srečujem same prijetne ljudi, z mnogimi smo kdaj v preteklosti že sodelovali, vabili na pogovorne večere v nekdanjem lokalu pod gledališčem, ki so bili lepo odmevni, tudi kakšne dobrodelne akcije smo se lotili in kdo bi vedel, kaj vse nas bo še povezalo," omenja Vojo Veličković.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta