Pred 60 leti je nekaj "hrabrih fantov" ustanovilo AMD Pohorje

Zdenka Trinko
07.05.2022 03:00

V Avto-moto društvu (AMD) Pohorje so v začetku aprila praznovali 60-letnico obstoja s posebnim občnim zborom. Predsednik AMZS Andrej Brglez jim je podelil priznanje AMZS za nesebično delo in širitev članstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med gradnjo prostorov AMD Pohorje, kjer imajo sedaj prostore tudi druga društva. 
AMD Pohorje

Predsednik AMD Pohorje Konrad Vrhovšek je po pozdravnem govoru na občnem zboru predstavil delovanje društva. Izpostavil je, da je bilo društvo ustanovljeno leta 1962 in je v začetku delovalo kot krožek pri AMD Orehova vas. Dobro delo in dobro organizirane prireditve so privedle do tega, da so člani na različne načine pridobili sredstva za nakup zemljišča in material (les pohorskih kmetov) za postavitev lastnega društvenega doma.

Kot je v nagovoru poudaril predsednik AMZS, se je zbralo nekaj hrabrih pohorskih fantov in ustanovilo svoje društvo ter tako poudarilo ljubezen do avto-moto športa. Ustanovni člani, ki so zaslužni, da stoji dom v Zgornjih Hočah in da društvo danes proslavlja svojih 60 let, so bili Peter Podgoršek, Anton Kobalej, Vlado Žvižej, Milan Žvan, Oto Turner, Vlado Špurej, Vlado Glazer, Maks Muhič, Henrik Turšič in Vili Čolnik. Peter Pogoršek je še edini iz te ekipe in zdaj uživa jesen življenja v domu starostnikov v Slivnici pri Mariboru, drugi so žal že pokojni. Prisotni so se z minuto molka hvaležno poklonili njihovemu spominu. Namen doma je bil in je, da se v njem razvijajo šport, rekreacija, kultura in družabna srečanja krajanov. Leta 1977 je društvo razvilo svoj prapor ob svečani proslavi in z veliko vrtno veselico.

Peter Podgoršek leta 1977 ob razvitju društvenega praporja
AMD Pohorje

Društvo je v svojih letih delovanja organiziralo veliko odmevnih prireditev, kot so šolanje voznikov in športnih funkcionarjev, preventiva v CPP, cestnohitrostne dirke, reliji, avtokros, avtoskiring, enduro, traktorske prireditve ... Za njihovo izvedbo je društvo prejelo veliko priznanj na nivoju takratne Jugoslavije in zdaj Slovenije pa tudi najvišja priznanja Občine Hoče - Slivnica, to so bronasti, srebrni in zlati grb. Peter Podgoršek je tudi prejemnik znaka častni član AMZS. Društvo zelo dobro sodeluje z drugimi društvi v občini Hoče - Slivnica, z Osnovno šolo Dušana Flisa Hoče, njeno podružnično šolo Reka - Pohorje, s krajevno skupnostjo Reka - Pohorje in Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede v Pivoli ter s posamezniki.

S slovesnosti ob 60-letnici Avto-moto društva Pohorje
Dušan Šafarič

V prostorih društva delujeta tudi KORK Reka - Pohorje in TD Reka - Pohorje (telovadba, razne delavnice), tam so prav tako delavnice in telovadba v okviru VeGeC Rogoza. V dvorani se izvajajo tudi različne proslave in praznovanja, kar pomeni, da dom resnično služi krajanom. Zavedajo se namreč, da je dom bil zgrajen z delom prednikov, in to cenijo. V zadnjih dveh letih so uredili dokumentacijo za legalizacijo prizidka, delno so obnovili poslovne prostore in jih oddali v najem. V prihodnosti so si zadali za kratkoročni plan, da bodo obnovili oziroma sanirali dvorano s pripadajočimi prostori. Na občnem zboru so bile podeljene zahvale za dolgoletno sodelovanje Občini Hoče - Slivnica, KS Reka - Pohorje, društvom in šolam ter še posebna zahvala zaslužnima članoma za dolgoletno delo in zvestobo Petru Podgoršku in Borisu Demšiču. Druženje je popestril nastop skupine Samotarji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta