Poseben hobi: Štiri leta je zbirala prispevke iz občinskega glasila, sedaj so zbrani v knjigi

Branka Bezjak Branka Bezjak
02.05.2020 04:00

Prebivalka Hoč je vložila veliko časa in truda, da je iz glasila občine Hoče - Slivnica Utrinki, ki izhaja že dvajset let, zbrala prispevke po raznih tematikah ali povezanih s posmezniki in društvi. V knjigo so že zvezani prispevki o KUD Hoče, sledili bodo še drugi, upa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marija Cvetko s knjigo, ki jo je uredila in v kateri so zbrani prispevki o vseh treh sekcijah KUD Hoče
Branka Bezjak

"Ogromno dela je za mano," pove Marija Cvetko iz Hoč in pokaže čez tristo strani debelo knjigo, v katero so zvezani prispevki o KUD Hoče, ki so bili pred tem objavljeni v občinskem glasilu Utrinki. Dan za dnem, tudi ob 4.30 zjutraj, je vstajala, listala glasila in iz njih skrbno nabirala članke o vseh treh sekcijah KUD - o mešanem pevskem zboru, tamburaših in rogistih. Da je lahko ponosna na opravljeno, pove že podatek, da je morala pregledati glasila občine Hoče - Slivnica, ki so začela izhajati leta 2000 in so dobila ime Utrinki leta 2002. Pregledala je glasila vse do aprila letos, tako se je skupaj v tem času nabralo 84 številk.
V knjigo je k zbranim prispevkom dodala še fotografije pevcev, tamburašev, rogistov in folklore, ki so jih našli člani KUD, programe nekaterih nastopov, imena članov zbora na čelu z zborovodjo Sašo Aberšek Košar, ki je nadomestila Darinko Teršek ... Natisnjene izvode knjige ima že pripravljene za člane KUD in druge, ki so pomagali, prispevali donacijo, da bodo zbornike lahko dobili v dar. Toda zaradi epidemije bo moralo to malo počakati. "Napisan imam tudi že govor za predstavitev knjige, želim, da bi potekala v slovesnem vzdušju in da bi se skupaj ob prebiranju knjige spomnili naših druženj."

Najprej o zboru

Kako pa je začela s tem ene vrste hobijem? "Dobra štiri leta nazaj me je ob prebiranju Utrinkov, v katerih je pisalo tudi o nastopih, dosežkih našega zbora, prešinila zamisel, da bi veljalo prispevke zbirati v posebno mapo, da bi imeli pevci to zbrano in za spomin," pove Cvetkova, ki je že 38 let članica pevskega zbora. Začela je v ženskem pevskem zboru, ker pa jim je primanjkovalo članic, so se združili z moškim zborom in nastal je mešani pevski zbor pri KUD Hoče. Toda kje dobiti toliko številk glasila, je bila večja težava.
"Posebej do tistih prvih ni bilo enostavno priti. Najprej sem šla na Občino Hoče - Slivnica. V začetku so me nekoliko čudno gledali, češ, kaj bom jaz s tem. Potem pa sem dobila pakete, toda to ni zadostovalo. Zato sem šla po vasi, od hiše do hiše. Zlasti pri starejših gospeh se je še kaj našlo," pripoveduje. Med listanjem je namreč ugotovila, da je še veliko drugih zanimivih društev, posameznikov, o katerih bi prav tako veljalo hraniti prispevke. Zato je potrebovala več izvodov istih številk glasila. "Gre za to, da so denimo kdaj na eni strani objavljeni štirje prispevki. To pomeni, da potrebujem štiri izvode glasila. Sedaj imam tukaj okoli svoj rajon in že vedo, da hranijo zame kakšne številke," razloži.

V tako imenovani sobi Utrinkov je po fasciklih zbran material o društvih in posameznikih.
Branka Bezjak

Podpora družine

Vsega tega ne bi mogla početi, če ne bi imela podpore v družini, poudari gospa Marija, saj ta njen hobi resnično terja veliko časa. Za podporo pri izidu knjige se zahvaljuje tudi Občini Hoče - Slivnica, posebej županu Soršaku, Metki Oberlajt in Vanji Jus. Občina je delo finančno podprla z donacijo, prav tako podjetje Impol, predsednik upravnega odbora Jernej Čokl je namreč njen sokrajan. Posebna zahvala gre, izpostavi Cvetkova, Majdi Strašek Januš, ki je bila dolga leta urednica Utrinkov in je avtorica najštevilnejših prispevkov; ob njej sta zbirko o KUD pomagali pripravljati še Marija Strašek Vrecl, hčerka prvega zborovodja moškega pevskega zbora dr. Antona Straška in žena dolgoletnega pevca Adolfa Vrecla, in Breda Germ, pevka in tajnica društva, avtorica večine prispevkov o zboru v Utrinkih. "Veseli me, da bodo lahko še generacije za nami listale po teh knjigah, zbornikih in se čudile, kaj vse je bilo objavljeno o Hočah, društvih in tukajšnjih ljudeh," pove strastna zbirateljica Utrinkov.
To pa ni edina strast gospe Marije. Rada gre tudi v večgeneracijski center v Rogozi, zlasti ko so na urniku kakšne umetniške oziroma ročnodelske delavnice. Tako je imela na mizi še zajčke iz voska, ki jih je ulivala še pred veliko nočjo, pa punčke iz brisačk ... Rada dela tudi voščilnice, ki jih podarja članom pevskega zbora. Žalosti jo edino, da je povprečna starost v zboru visoka, da med mladimi ni zanimanja, da bi se jim pridružili. "Zato ponovno vabim vse, da se nam pridružijo," vabi dolgoletna članica zbora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta