Prostovoljni gasilci iz Tinja: Drugič gredo na gasilsko olimpijado

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
14.05.2022 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Članska A-ekipa PGD Tinje
PGD Tinje

Na letošnji gasilski olimpijadi v Celju bo slovenske barve zastopala tudi ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Tinje. Desetina članov A bo na največjem gasilskem tekmovanju nastopila drugič, prvič je nastopila na olimpijadi leta 2017 v Beljaku. Udeležbo na "domači" olimpijadi so si zagotovili na izbirnem tekmovanju v Slovenski Bistrici, na njem so za člansko A-ekipo PGD Tinje nastopili Dominik Smogavec, Uroš Droftina, David Pišotek, Klemen Kos, Jože Mihelak, Uroš Vidmar, Simon Brglez, Marko Kangler in Bojan Smogavec. Rezerve so bili Lovro Smogavec, Jurček Klinc in Simon Ačko. Vodja ekipe je Marko Kangler, kondicijski trener Zoran Kregar, tehnični trener pa Franc Stopar.

Tekmujejo že od leta 2003

Jedro ekipe sestavljajo člani, ki tekmujejo že od leta 2003. Na začetku so se vaj udeleževali zaradi druženja, kasneje so njihove ambicije postale večje. Že leta 2006 so na državnem tekmovanju v mokri vaji osvojili drugo mesto. Od leta 2005 tekmujejo tudi na pokalnem tekmovanju Gasilske zveze Slovenije, na njem so leta 2017 zmagali, dosegli pa so tudi več drugih in tretjih mest. Leta 2011 so v Kopru zmagali na mednarodnem tekmovanju in kot nagrado za osvojeno prvo mesto prejeli motorno brizgalno. V letih od 2012 do 2014 so trikrat zapored osvojili pokalno tekmovanje v spajanju sesalnega voda. Leta 2013 so se prvič uvrstili na izbirno tekmovanje za olimpijado, a jim je 1,91 sekunde zmanjkalo do uvrstitve. Pohorska trma in vztrajnost sta jih nagradili leta 2017, ko so se prvič uvrstili na olimpijado, ki je bila v Beljaku. Ker je za naslednjo organizatorko olimpijade izbrana Slovenija, so se fantje odločili, da bodo vztrajali še en ciklus in si poskušali izboriti nastop na domačem tekmovanju. Z dosežki na občinskem, regijskem in državnem tekmovanju ter s povprečjem pokalnih tekmovanj 2017-2021 so se znova uvrstili v kvalifikacije, ki so bile aprila na stadionu v Slovenski Bistrici.

Gasilska parada leta 2017
Arhiv PGD Tinje

"Na tekmovanje smo se pod vodstvom kondicijskega trenerja Zorana Kregarja pričeli pripravljati oktobra lani. Treninge v atletski dvorani v Slovenski Bistrici smo imeli trikrat tedensko, v zaključku priprav se je z nasveti pridružil tehnični trener Franc Stopar. Med pripravami je bilo kar nekaj težav zaradi poškodb, a so fantje na tekmovanju dali vse od sebe in se tako drugič zapovrstjo uvrstili na olimpijske igre," pravi vodja ekipe Marko Kangler. V PGD Tinje so na tekmovalne dosežke ekipe izjemno ponosni, saj ime društva in kraja Tinje ponesejo širom po Sloveniji in tudi tujini. Člani ekipe so tudi v operativni enoti in se udeležujejo vseh intervencij ter pomagajo pri organizaciji in izvedbi različnih dogodkov. S svojo vztrajnostjo in odgovornostjo so zgled vsem članom, najmlajšim pa motivacija, da že kot pionirji stopijo v gasilske vrste. V PGD Tinje je vpisanih 260 članov, med njimi jih je kar 50 pionirjev in mladincev. Predsednik društva je Matej Gracej, poveljnik pa Marko Gracej.

Zelo aktivne tudi članice

Tinjski gasilski prostovoljci pomagajo pri številnih intervencijah, letno opravijo okoli 20 intervencij, med njimi pri oživljanju z AED. V društvu deluje 33 operativcev, ki vsako prvo nedeljo v mesecu obnavljajo svoje znanje. Zelo aktivne so tudi članice. Sicer pa je društvo bogatejše še za eno pomembno pridobitev, pred kratkim so namreč prevzeli novo gasilsko vozilo Volvo GVC-2. Del denarja je prispevala Občina Slovenska Bistrica, preostala sredstva pa morajo še pridobiti, zato bo dobrodošla vsaka donacija. Krst nove gasilske avtocisterne bo 25. junija v okviru praznika krajevne skupnosti Tinje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta