Ptuj: Spodbudni podatki o varnosti v prometu. Lani brez smrtnih žrtev

Hojka Berlič
28.02.2021 05:25
V ptujski občini se je lani zgodilo za 11,2 odstotka manj prometnih nesreč kot v letu 2019, nobena pa se ni končala s smrtjo. Zato pa se je zgodilo šest prometnih nesreč s hudo telesno poškodbo, kar je za 100 odstotkov več kot leto prej. Lahko telesno poškodovalo se je 80 ljudi, precej manj kot leto prej, ko so bili lahko poškodovani 104 udeleženci v prometu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še vedno so med glavnimi vzroki prometnih nesreč prevelika hitrost, prehitevanje in prekratka varnostna razdalja. Foto: Sašo Bizjak
Saso Bizjak

"Čeprav je bilo skupno število prometnih nesreč manjše kot leto poprej, pa se je povečalo število mopedistov in kolesarjev, ki so bili udeleženi v nesrečah. To pomeni, da bomo morali v letu 2021 usmeriti aktivnosti v operativnih službah in tudi v našem svetu v povečanje nadzora nad tema kategorijama udeležencev v cestnem prometu," je ob februarski seji Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP) Mestne občine Ptuj, na kateri so obravnavali tudi oceno prometnovarnostnih razmer na območju občine za leto 2020, ugotavljal predsednik sveta Franc Kozel.

Kot je še povedal Kozel, lani v prometni nesrečah ni bil udeležen noben otrok do 7. leta, med 7. in 14. letom pa so bili v nesrečah udeleženi štirje otroci, vendar ne na poti v šolo ali domov, temveč kot sopotniki, kolesarji in pešec zunaj tega časa: "Med 14. in 18. letom so bili v nesrečah udeleženi le trije. In nihče od njih ni bil povzročitelj. To je zelo vzpodbudno. Tako ne moremo govoriti, da so mladi problematični v prometu. Tudi med 18. in 24. letom, to je obdobje mladih voznikov, je bilo bistveno manj prometnih nesreč, kar potrdi, da v šolah vožnje dobro delajo." Bistveno manj udeleženih v prometnih nesrečah kot leto poprej je bilo tudi med starejšimi nad 64 let, a je bilo hkrati v tej starostni skupini več povzročiteljev nesreč kot motoristov, kolesarjev in tudi voznikov osebnih avtomobilov.

Vse nesreče v naseljih

Po Kozelovih besedah so zelo pomembni tudi vzroki prometnih nesreč: "Še vedno je med njimi prevelika hitrost, tudi prehitevanje in prekratka varnostna razdalja. Alkohol je bil, kot pridruženi vzrok prometnih nesreč, prisoten v nekaj več odstotkih kot leto poprej. Tu bo treba poostriti nadzor. Verjetno je k temu nekaj prispevala tudi epidemija. A ne gre za visoke številke. Je pa padla povprečna koncentracija alkohola. Vinjeni vozniki so imeli v povprečju v krvi 1,55 grama alkohola na kilogram, leto poprej 1,61."

Kozel pa izpostavlja tudi, da policisti niso niti ene prometne nesreče obravnavali zunaj naselja, temveč so se vse zgodile v naseljih: "Na državnih cestah v naseljih, predvsem pa na lokalnih cestah, javnih poteh in mestnih ulicah. Pred občino je tako velika naloga, da bo za izboljšanje cestne infrastrukture v prihodnje dala več denarja. Že v proračunu za leto 2021 so bila sicer povišana sredstva. Tako bo moralo biti tudi v prihodnje, ker bi tudi s tem lahko prispevali k zmanjšanju prometnih nesreč v naseljih."

Za prioritetno urejanje nevarnih odsekov

Zato so v svetu tudi predlagali prioritetno reševanje vprašanja nevarnih odsekov oziroma nevarnih točk. "Skupaj z oddelkom za gospodarstvo delamo na tem, da bi naši predlogi zaživeli v praksi, saj v preteklosti velikokrat niso tudi zaradi pomanjkanja denarja," je ob tem še dejal Kozel.

Sicer so SPVCP lani opravili preko 90 odstotkov vseh načrtovanih nalog s področja izobraževanja, čeprav so nekaj izobraževanj morali preseliti na splet. Zaradi epidemije pa so vendarle morali nekaj izobraževanj za 2. in 3. triado OŠ Ljudski vrt in podružnične šole Grajena ter za vse učence OŠ dr. Ljudevita Pivka prenesti tudi v to leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta