Realnost kot izziv tudi za Dneve poezije in vina

Hojka Berlič Hojka Berlič
21.08.2020 06:25

Že 24. pesniški festival bo med 26. in 29. avgustom na Ptuju in drugod kljub koronakrizi postregel z več kot 60 dogodki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osrednji dogodki ob upoštevanju preventivnih ukrepov ostajajo odprti za vse.
Andrej Petelinsek

Organizacija mednarodnega festivala je v trenutnih razmerah vse prej kot lahka. A čeprav so, kot je ob predstavitvi letošnjega festivala Dnevi poezije in vina povedal njegov vodja Aleš Šteger, ob nastopu koronakrize razmišljali o letošnji izključno digitalni ediciji, za kar se je odločila tudi večina podobnih festivalov po Evropi, tudi v Sloveniji, so se na koncu vendarle odločili vztrajati: "Zaradi preprek in omejitev je to tvegano in smo se morali res znajti, hkrati pa sprejeti dano realnost kot neki izziv za ustvarjanje dodatnih, alternativnih vsebin, ki peljejo tudi v neko prihodnost festivala, festivalske ponudbe na Ptuju in drugod. In neko povezovanje."

Novo povezovanje

Enega od "novih presežkov" tako napovedujejo v sodelovanju s Slovenskim nacionalnim mladinskim orkestrom. Mladi glasbeniki iz vse Slovenije bodo Vrtiljak - z gosti Dominikom Bagolo Balladerom, Jadranko Juras in Emkejem, njegov del bodo tudi pesniška branja - zavrteli 26. avgusta na novem prizorišču prenovljene ptujske tržnice.
V sodelovanju s festivalom Salon Sauvignon pa zadnji dan festivala med 16. in 21. uro pripravljajo tudi prvo ptujsko vinsko promenado Poezija okusov. Vodja Salona Sauvignon Slavko Podbrežnik Dobnik je izrazil zadovoljstvo, da imajo priložnost združiti moči s tako pomembnim festivalom: "Pridružilo se je osem kulinaričnih hiš predvsem s Ptuja in tudi iz širše okolice. Vključilo se je tudi kar 22 vinarjev, pravzaprav vsi, ki smo jih k sodelovanju povabili z nekoliko širšega območja. Ob tem smo povezali deset točk z idejo, da se je po majčkenem ptujskem mestnem jedru mogoče sprehoditi s kozarcem vrhunskega vina in tako preživeti popoldne ob kulinariki in vinu. Ob tem pa po poti še srečati pesnike ali pesniške vsebine in na ta način raziskati staro mestno jedro."

Danes začetek dogajanja

Predfestivalsko dogajanje se sicer začne že danes s koncertom Urban & 4 ob 20. uri v Dominikanskem samostanu. Nadaljevalo se bo v torek, 25. avgusta, na istem prizorišču s koncertom Mascara Quarteta. V torek se začne tudi otroški program festivala z delavnicami v Centru interesnih dejavnosti Ptuj. Že v sredo, 26. avgusta, se bo odvil eden od vrhuncev festivala, ko bo na Ptujskem gradu 20. Pesniški turnir. Na ta dan se začnejo tudi festivalski večeri po različnih krajih. Med drugim bo v sredo, 26. avgusta, potekalo celovečerno pesniško branje pred Cankarjevim domom v Ljubljani, na katerem ponovno pričakujejo lep obisk. V že ustaljenem ritmu bo nato strnjen program festivala od 27. do 29. avgusta gostil 14 pesnikov in pesnic iz dvanajstih držav, v spremljevalnem programu se jih bo predstavilo še 19. Uradna otvoritev s premiernim javnim branjem Odprtega pisma Evropi, avtorica je madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth, bo v četrtek, 27. avgusta, ob 20.30 na ptujskem Vrazovem trgu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta