Selnica ob Dravi: Članice ročnodelskega društva Marjetice na jubilejni razstavi predstavile svoje mojstrovine

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
04.11.2023 04:50

Tudi za letošnjo razstavo so pripravile še bogat srečelov in pogostitev, za vse obiskovalce pa ljubka, ročno izdelana darilca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Članice ročnodelskega društva Marjetice, zbrane ob jubilejni razstavi
Anita Kirbiš

V Hramu kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi so članice Ročnodelskega društva Marjetice nedavno pripravile jubilejno, 25. razstavo ročnih del. Vsako leto dela, ki so nastala le v zadnjem letu, razstavijo v različnih tehnikah. Vsako drugo leto se udeležujejo Mednarodnega festivala vezenja v Velenju - in lani so se predstavile z bogato okrašenimi klobučki.

Razstave so tematsko obarvane. Letos so pozornost posvetile ročnim torbicam, ki so izdelane v različnih tehnikah in materialih, uporabne za vsako priložnost. Razstavile so tudi skrbno izdelane rešilje, klekljane in kvačkane izdelke, ročno izdelana protokolarna darila za domačo občino itd. Razstavo so popestrile s ptičjimi kletkami s čudovitimi čipkastimi ptički. S svojo dejavnostjo prispevajo k promociji domačega kraja in tudi k ohranjanju kulturne dediščine. Poleg domačinov si vsako leto razstavo ogledajo predstavniki drugih ročnodelskih društev.

Spominki za obiskovalce ob jubilejni razstavi
Anita Kirbiš

"Poti nas združujejo in ločujejo, ljudje pa se spoznavamo, družimo in skupaj ustvarjamo. V nekdaj dokaj številčnem društvu nas ustvarja še samo petnajst. Vse smo že v letih, v svojih vrstah pogrešamo mlade, ki bi jim z veseljem predajale to neprecenljivo znanje, zato jih vabimo, da se nam pridružijo," je povedala predsednica društva Zdenka Brunšek. V nagovoru se je zahvalila vsem marljivim in vztrajnim članicam društva. Ob razstavah podelijo priznanja za večletno sodelovanje v društvu. Letošnje prejemnice so bile: za 25 let delovanja v društvu Vida Lešnik, za 20-letno zvestobo pa Angelca Lepej in Emica Jarc.

"Namen našega društva ni le, da pletemo, vezemo, kvačkamo in si izmenjujemo izkušnje. Tudi družimo se, odklopimo skrbi, tračamo ... Naša ročna dela, v katera vtkemo veliko ur dela in truda, nam polepšajo dom, da se v njem počutimo dobro ali z njimi razveselimo koga drugega," je povedala Jarčeva, ki ob razstavah poskrbi za povezovanje programa.

V kulturnem programu so s spletom štajerskih ljudskih plesov nastopili folkloristi Kulturnega društva Pavza, čelistka Nuša Hlade, dijakinja Umetniške gimnazije Konzervatorija za glasbo Maribor, šolski band OŠ Selnica Think Blue (Misli modro) v sestavi Sofija Robič in Jakob Gašperlin - kitara, Tina Jelenko - flavta, Vid Grajfoner - bobni, Kristina Vavh - vokal in Maša Vaupotič - klavir. Pod mentorstvom Beti Robič Polc so se občinstvu predstavili s skladbo Maraaye 1000 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta