Šolo v Gradišču na Kozjaku je nekdaj obiskovalo več kot sto otrok, sedaj jo trije. "Da bi šola obstala."

ŠTR
11.06.2023 04:27

V vasi občine Selnica ob Dravi Gradišče na Kozjaku so s prireditivjo obeležili 100-letnico šolstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Program ob jubileju so oblikovali učenci in učenke ter kulturniki iz vasi.
Arhiv šole

Zanimiv in poučen program so pripravili sedanji in bivši učenci, ki so obiskovali podružnično šolo OŠ Selnica ob Dravi, zbrane obiskovalce so med programom popeljali skozi pomembne mejnike šolstva in razvoja kraja. Nastopili so tudi gradiški harmonikarji in ljudske pevke, za odlično pogostitev pa so poskrbele Kmečke žene iz Gradišča.

Šolstvo v vasi Gradišče na Kozjaku ima pestro preteklost. Pouk se je v sedanjih prostorih začel septembra 1936, pred tem, od leta 1922, pa je potekal na drugih lokacijah po vasi. Tega leta je torej 35 otrok začelo obiskovati pouk v eni od domačih hiš, štirinajst let kasneje pa je bila zgrajena šola. Med drugo svetovno vojno je bila sicer požgana, nato so jo obnovili in takšna je še danes.

Arhiv šole

Včasih je bila osemletka in jo je obiskovalo več kot sto otrok, nato se je število učencev postopoma zmanjševalo. V zadnjih 40-ih letih je bilo v posameznih šolskih letih manj kot dvajset otrok. V aktualnem šolskem letu so ostali le še trije otroci," je v biltenu, ki so ga izdali ob jubileju, med drugim zapisala ravnateljica Manja Kokalj. Za dolgoletno izobraževalno delo se zahvaljuje vsem prizadevnim kolegom, pred njo je bila ravnateljica Jožica Ozmec, še pred tem Greta Nahtigal in do leta 1972 Rudi Primožič. Tudi obe prejšnji ravnateljici sta za bilten popisali, kako so se spopadali z izzivi, ki jih prinašata podružnična šola in kombiniranje oddelkov.

Razstava ob 100-letnici šolstva na Gradišču nad Kozjakom
Arhiv šole

Kokaljeva pravi, da tudi sedaj pogumno stopajo izzivom naproti in se trudijo za kakovosten pouk ter dosegajo zastavljene cilje. Posebnost majhne šole je tudi, da je še bolj vpeta v lokalno okolje, da zelo dobro sodelujejo s starši, z društvi in vsemi krajani.

Zgodovino šolstva v kraju so proslavili tudi z bogato razstavo šolskih dokumentov in fotografij. Prireditev je obiskala tudi županja Selnice ob Dravi Vlasta Krmelj, ki je ob občinskem prazniku podružnični šoli Gradišče na Kozjaku podelila tudi priznanje za kvalitetno delo na področju vzgoje in izobraževanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta