Ste za kozarec šmardoneja? V Trnovski vasi pridelujejo to posebno penečo pijačo

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
30.09.2023 03:25

Metka in Ervin Nedelko na stari domačiji pridelujeta alkoholno penečo pijačo na klasičen način

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že petnajst let se ob službi ukvarjata z vinogradništvom, zadnjih pet let tudi s peninami.
Osebni Arhiv

 Metka in Ervin Nedelko se dobrih petnajst let ob službi ukvarjata z vinogradništvom. Pred tremi leti pa ju je privabil še svet penin. "Gre za zapleten postopek, katerega osnova je dobro vino. Naša družina penine izdeluje na klasični način, tako, kot so to počeli Francozi," je opisala Metka, ki je za potrebe pridelave, predelave in prodaje vina ter penin opravila vinarski tečaj za stekleničenje. "To je pogoj, da lahko pijače stekleničiš in jih nekomu ponudiš, prodaš. Hkrati mi je ta tečaj prinesel veliko novih, pomembnih znanj," pove.

Kakovostno vino in potrpežljivost

Peneča vina družine Nedelko so bila poslana v analizo, da so pridobila serijsko številko, ki je potrebna za trženje pijače na tržišču. V kleti Nedelkovih nastajata dve vrsti penine - Muskina nastaja na osnovi rumenega muškata, Rosita je rose penina in nastaja na podlagi zweigelta, ob tem pa že prej omenjeni Šmardone, ki nastaja iz tako imenovane brajdšnice in se zato uradno ne imenuje penina, temveč fermentirana peneča pijača. "Marsikomu imena naših pijač prikličejo nasmeh na obraz, zato smo res hvaležni moji sestrični, ki nam je priskočila na pomoč pri kovanju imen, da so tudi zato naše pijače nekaj posebnega," razloži Metka Nedelko. Največ zanimanja za penine je ob koncu leta, okoli silvestrovanja, sicer pa je povpraševanje po peninah tudi za posebne priložnosti, rojstne dneve in poroke. A da tovrstna pijača nastane, je zelo pomembno kakovostno vino ter več mesecev potrpežljivosti in stalnega nadzora kletarja, pri tem pa precej znanja in nekaj spretnosti.

Muskina, rosita in šmardone nastajajo v njihovi kleti.
Osebni arhiv

Ob tretjino pridelka

Letos je toča Nedelkovim okrnila tretjino pridelka - in prav zaradi poškodb grozdja je potrebna pri trgatvi in nadaljnji predelavi posebna pozornost. Metka je diplomirana ekonomistka, Ervin pa vodi svoje podjetje, a v družbi svojih otrok ali sama se v gorici sprostita. "Oba rada delava, v gorici in sicer. Tudi kletarjenje nama je užitek. Če ne bi bilo tako, se s tem ne bi ukvarjala. Posebej ponosna pa sva, da sva na ta način ohranila posest Ervinovih staršev, nadaljevala njihovo delo v vinogradu oziroma ga celo nadgradila," sta opisala Nedelkova, ki ob svojem vinogradu v Trnovskem vrhu najdeta prepotreben mir. "Ne smeva pa pozabiti, da nama pri delu večkrat na pomoč priskočijo prijatelji, nekateri so sami vinogradniki in vinarji. V tej panogi izmenjava izkušenj veliko pomeni," skleneta. Po vinogradu in okoli njega z veseljem zavijeta tudi njuna vnuk in vnukinja. Ob vinogradu, ki Nedelkovim veliko pomeni, rastejo še fige, kivi, domača zelenjava. V prostorni vinski kleti ali v hiši nad njo pa boste kot mimoidoči gotovo deležni kozarca vina ali penine, saj sta tako Metka kot Ervin rada v veseli družbi in tudi sicer aktivna, med drugim kot člana Turističnega društva Trnovska vas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta