Štefanija Krhlanko: S knjigo povemo vsem generacijam, od najmlajših do najstarejših, da se ni treba bati starosti

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
22.08.2020 01:00

Pri Kulturnem centru Maribor, zavodu za umetniško produkcijo in založništvo, je pred kratkim izšla knjiga Zgodba o Metulju. Napisala jo je Štefanija Krhlanko, ki v Centru za starejše Metulj v Slovenski Bistrici vodi proslave in kulturne programe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Kolar

Upokojena profesorica slovenskega jezika s književnostjo in sociologije, večino let je poučevala na OŠ dr. Jožeta Pučnika na Črešnjevcu, je zanimivo zgodbo začela pisati novembra 2017, medtem ko njeni zametki segajo skoraj 40 let nazaj. "V šoli sem poleg slovenščine poučevala marsikaj. Ko sem delala s klubi OZN sem želela biti malo bolj razgledana ali pa pametna, če se malo pošalim. V Kopru sem se udeležila mednarodnega seminarja o mirovni vzgoji, kjer smo imeli čudovito delavnico. Postopek je zapisan v knjigi Saša Gazdića Zgodba za Macija​, ki je izšla v Ljubljani leta 1994. Na sejmu Didacta v Münchnu sem kupila tudi lajnico in luknjač ter uvedla natečaje v šoli. V več kot desetih letih dela z otroki je nastalo ogromno čudovitih raziskovalnih nalog in natečajev," uvodoma pove Štefanija Krhlanko.

Stvari, ki izpolnijo človekovo življenje

Centru za starejše Metulj se je pridružila takoj po ustanovitvi. Kot pravi, so ji rekli, da bo ta stvar zanjo: "Na voljo je bilo toliko dejavnosti, da sem morala izbirati. Gre za dejavnosti, ki so dobre za zdravje in druženje, skratka za stvari, ki izpolnijo človekovo življenje. Začela sem s telovadbo, ker je gibanje najpomembnejše. V skupini je to veliko lažje početi kot pa sam. Potem sem se pridružila še plesu in družabnemu petju. Sicer pa pomagam na kulturnem področju, pri pripravljanju in vodenju proslav. Beremo knjige, imeli smo tudi pesniške dneve, tukaj pravzaprav nadaljujem svoje delo iz šole."

Knjiga odseva človeško dobroto

In kot je v uvodu knjige Zgodba o Metulju med drugim zapisal Sašo Gazdić, vodja Službe za kulturne raznolikosti in človekove pravice na ministrstvu za kulturo: "Zgodba o Metulju nam poleg vseh posameznih zgodb pripoveduje tudi o občutljivosti, ki je zaznala, kje je danes tako zelo potrebna - v odnosih med generacijami. Zgodba o Metulju je še en svetlikajoči se kristalček, ki odseva človeško dobroto."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta