To so naj dijaki občine Ptuj

Hojka Berlič Hojka Berlič
29.06.2019 04:58

Občina podelila priznanja letošnjim naj dijakom, ki se niso izkazali le s šolskim uspehom, temveč tudi z uspehi in delovanjem izven šole.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na sprejemu so najboljši dijaki posameznih šol iz rok županje Nuške Gajšek prejeli spominsko priznanje, naj dijaki izobraževalnih programov pa še občinsko listino.
Hojka Berlič

Na Gimnaziji Ptuj so za naj dijakinjo v šolskem letu 2018/2019 imenovali Julijo Menoni, vseskozi odličnjakinjo, ki je sodelovala tudi na različnih tekmovanjih. Na tekmovanju iz logike je dosegla dve srebrni priznanji, na Cankarjevem tekmovanju pa dve zlati - v 2. letniku kot državna podprvakinja, letos je dosegla tretje mesto v državi. Izkazala se je kot udeleženka debatnih tekmovanj, sodelovala je pri različnih projektih, je avtorica številnih prispevkov v šolskih publikacijah in v medijih, izkazala pa se je še na številnih drugih področjih. V obrazložitvi so še izpostavili, "da je tudi strpna in zavzeta zagovornica tega, kar se ji upravičeno zdi prav. Naj bo to v odnosu do sošolcev ali profesorjev." Menonijeva, ki želi nadaljevati šolanje na študiju psihologije v Ljubljani, je izrazila veselje, da je občina za dijake priredila sprejem, saj to po njenem mnenju kaže, koliko jih cenijo.
O tem, kaj je bilo odločilno, da se je uvrstila med naj dijake, pa je povedala: "Težko bi izpostavila le eno stvar. Zdi se mi, da imam krasno domače okolje, torej starše in sestro, ki me zelo podpirajo in so mi vzgled. Tudi ko sem imela kakšen trenutek, ko mi je bilo malce težje, so me spodbujali, seveda so bili pomembni tudi mentorji. Pa tudi obšolske dejavnosti. Namreč plešem in učim ples, kar je odlično za organizacijo prostega časa. Da res načrtuješ čas za učenje in čas za sprostitev - pa tudi, kdaj boš naredil tudi kaj za telo, ne le za miselni del ustvarjanja."

Organizacijske sposobnosti in pomoč sošolcem

Za naj dijakinjo štiriletnega izobraževalnega programa so v šolskem letu 2018/2019 imenovali Matejo Topolovec, tudi naj dijakinjo Ekonomske šole Ptuj. Kot so ob priznanju pojasnili ravnatelji Šolskega centra Ptuj, je Topolovčeva "vsa štiri leta blestela predvsem na tistih področjih, na katerih je lahko pokazala svojo pisno in govorno nadarjenost ter organizacijske sposobnosti". Na tekmovanju za Cankarjevo priznanje je dosegla vse, kar je mogoče. Sodelovala je tudi pri številnih projektih, med drugim pri Unescovem projektu Menjaj branje in sanje, Ekonomijadi, vodila je zaključno prireditev Ekonomske šole v dominikanskem samostanu 2018, sodelovala pri delavnici Veselje do znanosti – kisli dež, vodila učno podjetje Donut & Muffin, d. o. o., objavljala je o programu ekonomski tehnik na portalu Moja izbira. Za svoje delo pa je prejela tudi Mednarodni certifikat kakovosti dela dijaka v učnem podjetju 2018.
Naj dijak triletnega izobraževalnega programa je postal Ivan Žinko, tudi naj dijak Strojne šole, ki je obiskoval smer oblikovalec kovin – orodjar. Vsa leta izobraževanja je bil predsednik razredne skupnosti, pomagal je sošolcem in bil dijak z odličnim uspehom. "Na državnih tekmovanjih iz matematike in nemščine je dosegel zlato priznanje. V zunajšolskih dejavnostih je dejaven pri folklori, športu, gasilstvu in prostovoljstvu. Vsakodnevno delo na domači kmetiji ni bilo nikoli ovira za vzorno izpolnjevanje šolskih obveznosti in udejstvovanje v prostočasnih aktivnostih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta