Učenci OŠ Jakobski dol so svojo gledališko igro Od kod si kruhek? predstavili rojakom v Švici

Anita Kirbiš
10.06.2023 05:11

V treh mestih v Švici so gostovali, obiskali tudi slovensko veleposlaništvo v Bernu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprejem za učence in učitelje na slovenskem veleposlaništvu v Bernu
Arhiv Veleposlaništva V Bernu

Pedagoški delavci na OŠ Jakobski Dol in Rajko Tekalec, ki poučuje otroke slovenskih izseljencev slovenščino Švici, kneževini Lihtenštajn in na Predarlskem, so pripravili skupni program, katerega krona je bilo gostovanje jakobskih gledališčnikov v Švici. Osem devetošolcev je tako z učiteljicama Franjo Senčič in Janjo Kraner ter ravnateljico Zdenko Ekselenski konec maja z vlakom odpotovalo na dolgo pot, celotno scenografijo predstave pa so tovorili kar v velikanskem kovčku. Takoj ob prihodu v Zürich so svojo gledališko predstavo uprizorili v medkulturni šoli, kjer so učenci najrazličnejših narodnosti sicer potrebovali prevod v nemščino, a tudi ob slovenski izvedbi ni manjkalo smeha. Že prvi dan bivanja v Švici so se srečali Slovenci, ki so si dom ustvarili na tujem, pozdravit jih je prišla tudi dolgoletna predsednica Kulturnega društva Planika Angela Živec. Večer je minil ob prijetni večerji in druženju otrok na igrišču.

Nato je za slovenske goste poskrbel Janez Čuk iz slovenskega veleposlaništva v Bernu, ki jim je razkazal stari del mesta, jih popeljal v Papilioramo na ogled metuljev, nočnih živali in drugih zanimivih bitij, na veleposlaništvu pa jih je prisrčno sprejel veleposlanik RS v Švici Iztok Grmek. Tudi v Bernu so mladi igralci zaigrali predstavo za otroke dopolnilnega pouka slovenščine in njihove starše. Sledilo je še druženje ob slovenskih ljudskih otroških igrah, plesih in pesmi. Zadnji dan potovanja so najstniki iz Jakobskega Dola preživeli ob raziskovanju Züricha pod vodstvom učitelja Tekalca, največji vtis pa je nanje po pričakovanjih naredil obisk muzeja FIFE.

Kljub napornemu tempu so suvereno izvedli predstave in z veseljem tkali vezi z otroki izseljencev ter ponosno predstavljali svojo šolo, kraj, državo in slovensko kulturo. Da so to lahko izvedli, se zahvaljujejo vsem, ki so projekt finančno podprli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta