Mladi folkloristi s plesi, petjem, igrami ohranjajo pomembno ljudsko kulturo

Branka Bezjak Branka Bezjak
02.04.2023 03:45

Rotary klub Maribor Lent je v OŠ Rada Robiča Limbuš znova pripravil srečanje folklornih skupin osnovnih šol iz Maribora in okolice ter dvema šolama podaril komplete noš, da bodo lahko skupine nadaljevale z vajami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rotary klub Maribor Lent

S plesom, glasbo, izštevankami, starimi igrami so otroci, člani desetih šolskih folklornih skupin iz Maribora in okolice, prejšnjo sredo napolnili športno dvorano Osnovne šole Rada Robiča v Limbušu. Številni obiskovalci, zlasti starši, so jih nagradili z aplavzi. Rotary klub Maribor Lent je v sodelovanju s šolo gostiteljico po več letih predaha zaradi pandemije znova pripravil srečanje folklornih skupin, ki so ga v tokratni deveti izdaji poimenovali 9. Folklorni festival Rada Wuteja. Po idejnem očetu in dolgoletnem vodji projekta ter ustanovnem članu in prvem predsedniku Rotary kluba Lent, pokojnem Radu Wuteju, ki je bil vrsto let ravnatelj limbuške šole.

Najpomembnejša naloga, ki jo v klubu razvijajo že od ustanovitve, je spodbujanje spoznavanja kulturne dediščine pri osnovnošolcih. Pred desetimi leti so pričeli in za delo folklornih skupin usposobili učitelje na večini mariborskih osnovnih šol, dvanajstim šolam so od takrat donirali komplete dvajsetih noš in od takrat izvedli osem festivalov, na katerih so se otroške skupine predstavile. Za nekatere je to sploh edina priložnost za predstavitev javnosti.

Rotary Klub Maribor Lent

Na začetku projekta so bile v Mariboru le štiri osnovnošolske folklorne skupine, zdaj jih je z okoliškimi že toliko, da so morali za tokratni festival izbirati med prijavljenimi, število skupin je bilo omejeno na deset. Na oder v Limbušu so tako stopili mladi folkloristi in folkloristke, nekateri s spremljevalnimi glasbeniki, OŠ Angela Besednjaka, OŠ Draga Kobala, podružnica Brezje, OŠ Jakobski Dol, OŠ Kamnica, OŠ Korena, OŠ Rada Robiča Limbuš, OŠ Starše, OŠ Slave Klavore, OŠ Tabor I, OŠ Ludvika Pliberška. Ob koncu so se predstavili še s skupnim plesom.

Predsednik Rotary kluba Maribor Lent Gorazd Bende se je med nastopi, ki jih je povezovala Ida Baš, zahvalil nastopajočim, predvsem pa mentoricam skupin za njihov trud in drugim, ki so prispevali, da so lahko projektu dali nov zagon. Šopek rož je je izročil ženi Rada Wuteja Brigiti. V klubu so nabavili nove noše. Dobili sta jih limbuška šola in OŠ Tabor I, kjer bo prihodnje leto festival, zanj poslej skrbi član rotary kluba Aleksander Jeršič, sicer ravnatelj OŠ Draga Kobala. Zamisel je namreč, da bi festival gostoval vsako leto na drugi šoli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta