Unescov tek mladih na Ptuju: Cilj ne bo zmaga, temveč povezovanje

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
03.05.2024 18:00

Na teku bo sodelovalo več kot 1900 udeležencev. Obetajo se tudi pestre spremljevalne aktivnosti, saj letošnji dogodek nosi slogan Branje v gibanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že leta 2017 so v središču Ptuja priredili Unescov tek. Letos pričakujejo še več tekačev, pa tudi gledalcev. 
Hojka Berlič

Prihodnjo sredo, 8. maja, se na Ptuju obeta tekaški dogodek. Mestne ulice bodo napolnili tekači, udeleženci 8. Unescovega ASP-teka mladih. Ta bo letos potekal pod zanimivim sloganom - Branje v gibanju. Organizatorji prireditve, Gimnazija Ptuj, ki tek pripravlja v sodelovanju z Mestno občino Ptuj, Unesco mladinsko platformo ter društvi in zavodi v lokalnem okolju, namreč menijo, da branje in tek krepita telo in duha, predvsem pa povezujeta ljudi. "Oboje je treba osmisliti in za oboje potrebujemo navdih, vztrajnost in čas," je prepričan Boštjan Šeruga, ravnatelj ptujske gimnazije. Unescov tek se bo po mestnih ulicah Ptuja odvijal med 9. in 13. uro, ko naj bi po besedah organizatorjev teklo več kot 1900 udeležencev. Dogodek bo potekal pod častnim pokroviteljstvom generalne direktorice Organizacije združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) Audrey Azoulay. Gimnazija Ptuj pa je aktivna članica svetovne mreže Unesco ASP-šol. "S to aktivnostjo povezujemo kulturo športa in zdravja s kulturo miru," je povedal Šeruga. "Že tradicionalno je Unescov ASP-tek mladih namenjen otrokom, učencem, dijakom, učiteljem iz cele Slovenije in celo iz tujine. Medse povabimo številne športnike, gospodarstvenike in druge, da tečejo z nami in preživijo čudovit dopoldan v najstarejšem slovenskem mestu."

Boštjan Šeruga, ravnatelj Gimnazije Ptuj: "Tako za tek kot tudi za branje potrebujemo navdih, vztrajnost in čas."
Slavica Pičerko Peklar

Hkrati pa je Šeruga opozoril, da dogodek ni samo tekaška prireditev. Ob teku bodo potekale številne kulturne, glasbene, športne, ustvarjalne in poučne delavnice, ki bodo na voljo vsem obiskovalcem. Spremljevalne aktivnosti so za sodelujoče tekačice in tekače vedno najbolj zanimive in vznemirljive, za učiteljice in učitelje pa priložnost, da spoznajo dejavnosti in aktivnosti številnih organizacij in društev. Spremljevalne aktivnosti bodo potekale ves čas trajanja dogodka, s čimer bo po ravnateljevih besedah na ptujskih mestnih ulicah v dopoldanskem času čutiti utrip razposajenosti in mladosti. Prav tako z Gimnazije Ptuj sporočajo, da cilj teka ni tekmovanje z drugimi in tudi ne zmaga. "Cilj je druženje, povezovanje, sodelovanje in učenje. Učenje o sprejemanju, strpnosti, solidarnosti, skrbi za planet, človekovih pravicah ..." poudarjajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta