Upokojenci se počutijo odrinjeni na rob

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
30.01.2019 16:23

Spodnjepodravski upokojenci so siti obljub, da se bo položaj starejših izboljšal. Na težke gmotne razmere so opozorili na ptujski okrogli mizi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Upokojencem spodnjega Podravja je prisluhnila tudi ptujska županja Nuška Gajšek.
Slavica PIČERKO PEKLAR

O gmotnem položaju svojih članov so te dni govorili na okrogli mizi, ki jo je organizirala Pokrajinska zveza društev upokojencev (PZDU) spodnjega Podravja, skupna ugotovitev razpravljavcev pa je, da se upokojenci vse pogosteje srečujejo s problemi vsakdanjega preživetja in se jim zmanjšujejo nekdaj že dodeljene pravice. Danes PZDU združuje 43 društev, ki delujejo v 19 občinah.

80 odstotkov jih želi bivati doma

"Spodnjepodravska društva upokojencev povezujemo blizu dvanajst tisoč članov, upokojencev nas je še več, anketa, ki smo jo opravili, pa kaže, da se naš socialni položaj poslabšuje in da se vse premalo govori o zaščiti starejših, našem gmotnem položaju. V Podravju so razmere še slabše kot sicer v državi," ugotavlja Franc Hojnik, predsednik Pokrajinske zveze DU spodnjega Podravja. Tod bi, tako anketa, kar 80 odstotkov starejših jesen življenja želelo preživeti doma, zato je, kot ugotavljajo v vodstvu zveze, še kako pomembna vzpostavitev dolgotrajne oskrbe na domu.

Starostniki ne želijo biti odrinjeni na rob družbe.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Petina stanovalcev na ramenih občin

Velika večina stanovalcev ptujskega doma upokojencev stroške bivanja v domu plačuje z lastnimi prihodki. Najnižja dnevna cena je od 1. januarja 18,82 evra, najvišja je za 13,77 evra višja, saj vključuje dodatek za pomoč in postrežbo. Na končno ceno oskrbe vplivajo še dodatki za nadstandardni bivalni prostor, denimo enoposteljno sobo in lastno kopalnico. Lahko pa se cene tudi nekoliko znižajo, če stanovalec biva v tro- ali več-posteljni sobi ali je soba manjša od predpisanih standardov.
Kot pravi direktorica Doma upokojencev Ptuj, je večina od njihovih 700 stanovalcev samoplačnikov, kar kaže, da so v domu starostniki, ki imajo dovolj velike pokojnine, da zmorejo pokriti stroške bivanja. Tačas dobrih 40 odstotkov povsem samih plačuje oskrbnino, kar je za deset odstotkov več kot pred petimi leti, tretjini pri plačilu pomagajo svojci, a pogosto tudi v teh primerih zadostuje pokojnina, le da starostniki plačilo zaupajo svojcem. "Doplačila občin so vsa leta podobna, dobri petini naših stanovalcev stroške bivanja v domu plačujejo občine," dodaja direktorica ptujskega doma upokojencev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta