V Jarenini farni in krajevni praznik

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
27.08.2023 06:30

Praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren je priložnost za druženje na vaškem trgu in pod cesarsko lipo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Druženje na vaškem trgu in pod cesarsko lipo ...
Anita Kirbiš

V Jarenini, ki je ena od štirih krajevnih skupnost v občini Pesnica, so potekale številne športne, družabne in kulturne prireditve ob krajevnem in farnem prazniku Velika gospojnica v organizaciji KS Jarenina in društev v kraju. Prireditve so trajale dobrih štirinajst dni. Organizatorji so bili z obiskom zadovoljni, čeprav so jim je nekoliko ponagajali vreme in naravne ujme, ki so nekoliko skalile vzdušje.

Prireditve so začeli prešerno - konec julija so praznovali obletnico Gostilne Lipa z Ansamblom Viničarji, dogodek pa ni bil edini v organizacije te gostilne, saj so imeli tudi nočni turnir v futsalu. Društva v kraju so pripravila niz športnih in družabnih dogodkov: DU Jarenina je bilo organizator turnirja v ruskem kegljanju, Dekline iz Jarenine so organizirale nočni pohod z ogledom zvezdnih utrinkov. Zaradi dežja pa so morali odpovedati teniški turnir dvojic in tradicionalno nogometno tekmo med PGD Jarenina in PGD Jakob. Daleč najbolj odmevna je bila tradicionalna spretnostna vožnja s traktorskimi kosilnicami Traktor race Jarenina. Tudi jareninski vinarji so ob praznovanju obiskovalcem na široko odprli svoje kleti.

V zadnjem tednu so organizirali prvo Lipino noč - koncert Ivana Zaka & Zvite Feltne z dobrodelno noto za nakup šolskih potrebščin za socialno ogrožene družine v občini Pesnica, kjer se je ta večer zabavalo več kot tisoč obiskovalcev. Naslednji dan je bila zabava z Danijelo Burjan - Buryano s spremljevalnim ansamblom Črna mačka (priljubljena hrvaška pevka Lana Jurčević je iz zdravstvenih razlogov koncert zadnji hip odpovedala). Kot presenečenje je ta večer na oder stopil tudi pevec Damijan Murko.

Svečana sveta maša in rokovanje v znak miru in sprave
Anita Kirbiš

"Pred jareninsko osnovno šolo smo 14. avgusta odprli knjigobežnico in pripravili pogovor o knjigah in branju. V pogovoru so sodelovali pisatelj Tone Partljič, ki je spregovoril o vzgibih za nastajanje knjige, knjižničarka dr. Sabina Fras Popovič o spodbujanju bralne pismenosti, založnica Milena Pivec iz založbe Pivec in Suzana Letonja, lastnica bukvarnice in pobudnica knjigobežnic. V Sloveniji je že preko dvesto teh hišk, ki delujejo po principu prineseš, odneseš, zamenjaš, vzameš knjigo. S podporo Občine Pesnica so postavljene v Pesnici, Pernici in v Jakobskem Dolu, danes pa tudi v Jarenini," je bila vesela pridobitve predsednica KS Jarenina Sandra Kurnik Zupanič, ki je vodila okroglo mizo. Vokalna skupina Mavrica je zapela pesem Jarenina na besedilo ljudske pesnice in častne občanke Ančke Šumenjak, Urška Mermolja je deklamirala njeni pesmi Moja knjiga in Srečanje literatov z mladimi.

Odprtje knjigobežnice in pogovor o knjigah
Anita Kirbiš

Na predpraznični večer so Jareninčani po večerni maši odšli na rimsko procesijo z lučkami po vasi. Osrednja prireditev s tradicionalnim blagoslovom in s svečano sveto mašo, ki jo je ob somaševanju Marka Veršiča daroval dekan jareninske dekanije Igor Ignacij Novak, je bila 15. avgusta, ko goduje njihova zavetnica Marija Vnebovzeta. Tudi na prizadete v nedavnih poplavah niso pozabili, v znak miru in sprave pa si segli v roke. V kostnici oziroma kapeli sv. Mihaela je do 17. septembra na ogled razstava ročnih del na temo Poletje izpod rok Pridnih mravljic pri KUD Kajuh Jarenina, ki so ustvarjale predvsem iz naravnih materialov.

Na vaškem trgu se je ta dan med stojnicami z dobrotami in ob pokušnji vin jareninskih vinarjev trlo ljudi, ki so se rokovali in prešerno pomenkovali. Jareninske dekline so pekle palačinke, članice TD Jarenina pa njihove tradicionalne langaše. Potujoča sladolednica je ponujala najbolj priljubljeno poletno osvežitev, lectarjem pa so celo pošle "škifarce". Tudi Neuvirtovi Štajerci so bili tam in s svojim muziciranjem že od jutra dajali svečan utrip dogajanju. Druženje se je nadaljevalo pod cesarsko lipo v središču Jarenine, ki je bila leta 1880 posajena v čast 50. rojstnega dne cesarja Franca Jožefa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta