V obrtno-podjetniški coni Novi Jork v Markovcih že 400 delavcev

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
19.05.2021 06:10
Zdajšnjim 20 podjetnikom in obrtnikom se bo pridružilo še devet novih. Ti morajo začeti graditi v dveh letih po nakupu parcel
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obrtna cona v Markovcih je že zdaj ena največjih na širšem ptujskem območju. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

V Obrtni coni Markovci Novi Jork zdaj deluje 20 podjetij, ki zaposlujejo skupaj blizu 400 delavcev. V prihodnje bodo 16 hektarjev veliko območje, ki so ga v občini pred že več kot dvema desetletjema namenili razvoju obrti in podjetništva, še povečali, četrta razvojna faza tako obsega dodatnih 2,3 hektarja okoliških zemljišč.

Evropski denar za obrtno cono

"V začetku maja smo prejeli obvestilo Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, da smo s pripravljenim razvojnim projektom uspeli na razpisu za pridobitev evropskih sredstev. Za naš 600 tisoč evrov vreden projekt širitve obrtne cone Novi Jork bomo tako poleg občinskih sredstev lahko porabili tudi evropski denar. V okviru dogovora za razvoj podravske razvojne regije nam bo namreč Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 259 tisoč evrov," pravi Marinka Bezjak Kolenko, direktorica občinske uprave v Občini Markovci, in doda, da bodo v okviru te investicije uredili devet parcel. Cena kvadratnega metra komunalno opremljenega zemljišča pa je je 21,85 evra brez DDV. Za nakup novih parcel je občina že objavila javni razpis na spletni strani.

Prednost Novega Jorka je tudi prometna dostopnost. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

V okviru razvojnega projekta bo Občina Markovci zgradila infrastrukturo v obrtni coni Novi Jork v novem, razširjenem delu. Natančneje, uredila bo kanalizacijsko in vodovodno omrežje ter kanalizirala telekomunikacije in razvod za nizkonapetostno omrežje. Poskrbela bo tudi za odvodnjavanje padavinskih voda na javnih površinah, uredila ceste in javno razsvetljavo. S tem bo zagotovila prostorske pogoje za gospodarsko dejavnost in vzpostavitev primerne razvojne infrastrukture, ki bo omogočala pospešen in kakovosten gospodarski in socialni razvoj.

Peter Plohl je zadovoljen, ker je svoj avtoservis preselil v OC Markovci. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Občina bo tako z izvedbo naložbe omogočila nadaljnje pospeševanje in razvoj podjetništva, ustanavljanje novih malih in srednje velikih podjetij ter nova delovna mesta. Komunalno urejanje novega dela obrtne cone je zaupala delavcem Cestnega podjetja Ptuj, saj je bilo to kot najugodnejši ponudnik izbrano na javnem razpisu.

200 novih delovnih mest

Da je obrtna cona Novi Jork, ki jo uspešno razvijajo že več kot dve desetletji in je vzor dobro načrtovanega razvoja tudi za sosednje občine ter gonilo domačega gospodarskega razvoja, dodaja župan Milan Gabrovec, ki je prepričan, da gre za naložbo, ki bo še okrepila razvoj podjetništva, ustanavljanje malih in srednje velikih podjetij ter bo prinesla nova delovna mesta: "Zanimanje za delovanje v naši obrtni coni je med podjetniki in obrtniki veliko. Že v času, ko smo začeli načrtovati zdajšnjo širitev obrtne cone, torej v letu 2019, smo pismo o nameri sodelovanja podpisali z desetimi podjetniki, tako da smo prepričani, da bomo tudi tokrat prodali vsa komunalno opremljena zemljišča in bodo podjetniki k nam preselili svoje dejavnosti. Med njimi so tudi domačini. Pričakujemo pa, da bo v novem delu obrtne cone delo dobilo blizu 200 delavcev."

Parcele, ki jih Občina Markovci tokrat v javnem zbiranju ponudb ponuja v prodajo, so velike od 1883 do 3752 kvadratnih metrov. "Kupci morajo gradnjo svojih objektov začeti najkasneje v dveh letih po sklenitvi kupoprodajne pogodbe. Prednost pri nakupu bodo imeli tisti, ki so pred dvema letoma že podpisali pismo o nameri sodelovanja. Če bo interesentov več, kot je na razpolago parcel, pa bodo prednost pri nakupu imeli občani naše občine," dodajajo na Občini Markovci, kjer ponudbe za nakup devetih parcel zbirajo do 28. maja.

Obrtna cona v Markovcih je že zdaj ena največjih na širšem ptujskem območju. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

V Obrtni coni Markovci poleg domačih obrtnikov in podjetnikov svoje dejavnosti razvijajo še podjetniki iz občin Ptuj, Cirkulane, Gorišnica, Dornava pa tudi Rače, ki so v večini primerov tudi sedeže svojih podjetij prenesli na naslov Obrtne cone Markovci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta