V Zavodu Dornava skušajo ob zaostrenih razmerah delati čim bolj ustaljeno

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
10.11.2020 06:00

Med okuženimi tudi 26 zaposlenih, ki so na bolniškem dopustu. Življenje so organizirali tako, da zdravi kar najmanj čutijo izredne razmere, saj se jih vsaka sprememba močno dotakne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S širitvijo koronavirusa se te dni soočajo tudi v Zavodu Dornava, 36 okuženih je v rdeči coni doma. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

V Zavodu Dornava, kjer so se v spomladanskem valu okužb s koronavirusom uspeli ubraniti vdora okužbe v svoje okolje, so v začetku novembra potrdili prve primere okužb pri uporabnikih. "Takoj smo ukrepali, aktivirali krizne načrte, zaprli dnevno varstvo VDC v enoti Dornava, ostali dve lokaciji, na Ptuju in v Ormožu, pa zaenkrat delujeta po prilagojenem urniku. Organizirano imamo tudi nujno dnevno varstvo otrok in mladostnikov v Dornavi in Mariboru, seveda ob upoštevanju vseh potrebnih priporočil. Življenje v zavodu in naših zunanjih stanovanjskih skupnostih med zdravimi uporabniki poteka kar se da po ustaljenem redu, uporabniki gredo na dvorišča, tudi na sprehode, potekajo tudi siceršnje dnevne aktivnosti, a kot rečeno, so te prilagojene zdajšnjim razmeram," pravi Ivanka Limonšek, vršilka dolžnosti direktorja Zavoda Dornava, ki dodaja, da imajo danes v zavodu in institucionalnem varstvu 314 uporabnikov, od tega jih 59 živi v 14 različnih stanovanjskih enotah, v bloku in dveh hišah.

Širitev okužb (še) obvladujejo

"Od 1. novembra, ko smo imeli prve okužbe pri uporabnikih v stanovanjski enoti in v eni od delovnih enot, imamo danes 36 uporabnikov, ki imajo potrjeno okužbo s covidom-19. Okužba je bila zaznana v dveh različnih enotah in v stanovanju. Takoj smo aktivirali rdečo in sivo cono po kriznem načrtu ter uporabnike premestili. V sodelovanju z regijskimi koordinatorji smo se dogovorili za vse nadaljnje aktivnosti za preprečevanje širjenja okužbe. Od osmih oddelkov je še šest oddelkov popolnoma brez okužbe, brez okužbe je ta čas tudi dvanajst stanovanj od skupaj štirinajstih. Zavedamo se, da se okužba hitro širi, še posebej med našimi uporabniki, ki ne zmorejo razumeti navodil in priporočil ter jim slediti, predvsem držati razdalje, zelo težko tudi nosijo maske, zato pričakujemo, da se bo v nekaj dnevih število okuženih še povečalo, in smo na to pripravljeni," pravi Limonškova.

Ob tem dodaja: "Med zaposlenimi imamo 26 okuženih sodelavcev, ki pa zaenkrat, po informacijah, ki jih imamo, v veliki večini ne kažejo znakov bolezni, okužba poteka asimptomatsko. So pa vsi okuženi na bolniški. Njihovo odsotnost smo za zdaj lahko nadomestili s prerazporeditvijo nekaterih sodelavcev in 12-urnim delovnikom, kar tudi nekoliko zmanjšuje možnost vnosa novih okužb iz zunanjega okolja." Kot pravijo, doslej okuženih niso pošiljali v covid bolnišnice, saj bi to, zaradi njihovih specifičnih potreb in stanj, slabo vplivalo na njihove uporabnike. "Iz tega razloga smo se zaposleni iz različnih služb potrudili, da smo v najkrajšem mogočem času vzpostavili vse potrebno, da se je aktivirala rdeča cona, kamor smo premestili naše okužene uporabnike. Bolnišnično zdravljenje je doslej potreboval en uporabnik, ki pa se je vrnil že drugi dan. Zaenkrat so vsi oboleli uporabniki stabilni in brez večjih simptomov bolezni," opisuje razmere v zavodu Ivanka Limonšek.

Zavod Dornava
Slavica PIČERKO PEKLAR

Pomagali v drugih zavodih

​​Zavod Dornava je bil eden zadnjih socialnovarstvenih zavodov v podravski regiji brez okužbe, zato je nekaj njihovih strokovno usposobljenih sodelavcev v preteklih tednih pomagalo na kriznih žariščih, kot sta CUDV Črna na Koroškem in eden od domov za starejše. "Upamo, da bomo okužbo čim bolj omejili in preprečili širjenje med zdravimi uporabniki ter zaposlenimi. Glede pomoči od drugod je sedaj žal tako, da se vsi socialnovarstveni zavodi soočamo z enakimi težavami in kadrovskimi primanjkljaji, ki so že v situaciji brez okužbe zaskrbljujoči. Naši uporabniki imajo posebne potrebe, zahtevna stanja in potrebujejo specifične pristope, ki jih strokovno izvajajo naši zaposleni, zato bomo poskušali zadržati takšno stanje, kolikor nam bo uspelo. In kot že rečeno, tudi v teh zaostrenih razmerah poskušamo živeti kar normalno, saj vsakršna sprememba dnevnega ritma močno vpliva na počutje in vedenje naših stanovalcev," še dodaja Ivanka Limonšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta