Z doniranimi slikami popestril pediatrijo

Hojka Berlič Hojka Berlič
18.06.2023 05:30

Aleksander Fenos z donacijo šestih slik za prijetnejše bivanje malih pacientov v bolnišnici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaposleni v ptujski bolnišnici so bili veseli Fenosove donacije.
Hojka Berlič

Na nekdanji dan mladosti so na otroškem oddelku Splošne bolnišnice Ptuj z veseljem predstavili serijo šestih slik velikega formata z naslovom Otroštvo, ki jim jih je podaril ptujski umetnik Aleksander Fenos. Kot sta ob donaciji slik pojasnila avtor in zdravnica Dušanka Meglič, specialistka pediatrije in neonatologije, je do sodelovanja prišlo na Fenosovo pobudo. Megličeva jo je že pred časom z veseljem sprejela, a je bila pot do uresničitve zaradi epidemije nekoliko daljša. "Ko je moja hči Darma pred leti krajši čas bivala na oddelku bolnišnice, opazil, da so sobe z likovnega vidika za moj okus puste. Zato sem se odločil, da ponudim, da narišem slike. Zame je vsak projekt izziv in ta je zagotovo bil. Navezan je na otroško noto. Glede na to, da imam tudi sam otroke in poznam njihovo doživljanje, sem skušal s svojim likovnim izražanjem pozitivno vplivati na njihovo bivanje v bolnišnici. Hkrati pa sem sam sebi postavil likovni izziv. Vsak uresničen projekt je namreč kamenček v mozaiku ustvarjanja in nato se vse skupaj nekako poveže," je povedal Fenos.

Otroški motivi in žive barve Fenosovih slik vnašajo živahnost v prej puste bolnišnične sobe.
Hojka Berlič

"Verjamem, da so te slike velika popestritev v naših sobah, zagotovo je pogled na steno s sliko z lepim otroškim motivom nekaj povsem drugega kot pogled na golo steno in bo naše male bolnike kot tudi nas ponesel v prijeten svet. Slike spominjajo na gledanje otroške knjige, na ilustracije. Ni namreč lepšega kot otroški motivi, s kakršnimi je bogato okrašena tudi na primer ljubljanska pediatrična klinika. Mislim, da bi približno takšen moral biti vsak bolnišnični otroški oddelek. Veseli me, da smo tudi na našem prišli do tega," je izpostavila Megličeva.

Pri tokratnem ciklu slik je Fenos združil več tehnik, k čemur sicer, kot pravi, tudi sicer stremi pri vsakem projektu: "Osnovni otroški motiv je črno-bel, ob tem pa sem uporabil močne barve, ki ponazarjajo emocije, ki jih izraža že motiv. Barve ponazarjajo to energijo, ki jo bolj čutimo, kot vidimo. Kot umetnik pa si lahko privoščiš, da s tem pretiravaš. Vsak posameznik, naj je to otrok ali zaposleni, pa to na svoj način vidi in doživlja, vsakomur pa je takoj jasno, da gre za nekaj živega. To pa je tudi namen - da poživimo prostor in tudi bivanje tam, kjer se otroci zdravijo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta